POTREBAN JOJ JE ZAOKRET / Gaf na gaf! Hoće li Kolinda Grabar-Kitarović izgubiti zbog njih: 'Drugi krug je krug osobnosti'

Image
Foto: Edina Zuko/Pixsell

Jesu li u pitanju sabotaže iz stranke, neiskustvo, dekoncentracija ili umor?

23.12.2019.
15:38
Edina Zuko/Pixsell
VOYO logo

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom kampanje izrekla je podosta stvari koje su činjenično netočne, koje su nespretne i koje su izazivale zgražanje. Ipak, to nije zasmetalo biračima, dali su joj povjerenje u većem opsegu nego njenom direktnom konkurentu u prvom krugu - Miroslavu Škori.

Primjerice, "smjestila" je Dražena Petrovića u Zadar, rekla da je djecu vodila u Vukovar nakon mirne reintegracije iako joj djeca tada nisu bila ni rođena, izjavila je da poginuli branitelji ne žale zato što su poginuli, "smjestila" je SFRJ iza željezne zavjese, tvrdila da je NK Rijeka bila rezervni klub Partizana, pjevala Milanu Bandiću na rođendanu i izjavila da će mu nositi kolače ako završi u zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni to nije sve... Prije objave ulaska u predsjedničku utrku, novinarima su podijeljeni papiri na kojima se uz njezin govor vide napomene u zagradama (npr. blagi smiješak) o tome kako i kada treba reagirati, a kad se slao poziv za akreditiranje, pisalo je "stožer Kolinde Grabar-Vuković". Mladima je obećala 8000 eura plaću za rad preko interneta, tijekom debate prozvala je tajne službe da su korumpirane.

"Otpočetka sam govorio da postoji sabotaža u HDZ-u. Ali, prodali su najgoreg kandidata na drugo mjesto i to je velik uspjeh. Što se grešaka tiče, političke nisu tolike, koliko dekoncetracija. Nije znala koji je dan u tjednu, gdje joj je bio muž, govorila je da je Hrvatska bila pod tri totalitarna režima... Izgubila je kontakt s realnošću. Čini mi se da je njen najveći problem što se panično boji Zorana Milanovića, s kojim se mora suočiti", komentirao je politički analitičar Žarko Puhovski i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Iz stožera Grabar-Kitarović krenuli 'signali' prema Škori: "Čestitamo mu ovim povodom...'

Image

Iz stožera Grabar-Kitarović krenuli 'signali' prema Škori: "Čestitamo mu ovim povodom...'

"Njeni birači su vezani stranačkom stegom, podrška nije upitna."

Ipak, drugi krug je jedna potpuno drukčija priča i to što stranka stoji iza kandidata nije zalog pobjede, naglašava politički analitičar Krešimir Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugi krug je krug osobnosti. Svaki kandidat mora mimo stranke osvojiti dodatne glasove. Škoro neće dati preporuku da se glasa za nju, ona će glasove dobiti od onih koji ne mogu podnijeti "komunjare" i "crvene". Zato, Grabar-Kitarović mora osobnošću pridobiti birače koji u prvom krugu nisu glasali za nju. Jer, s druge strane ima kandidata koji je pokazao karakter i da ga on sam može kontrolirati. Nekako, prije vidim da će on privući nove birače, iako su brojke na njenoj strani", tvrdi Macan, a u sličnom smjeru ide i sociolog DraženLalić:

"Mislim da Milanović ima veće šanse za pobjedu. Jer, mnogi zaboravljaju da će se birati osoba, a ne stranka ili ideologija. Mislim, sve je to važno, ali ako je tolika razlika između osoba i karaktera, on je pokazao da može prevladati zaostatke. Ona nije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, na kraju se treba ponovno vratiti na gafove jer su podosta neshvatljivi. Uvid u to najbolje može ponuditi Macan koji je radio kao savjetnik premijera Andreja Plenkovića pa razumije kako HDZ funkcionira.

"Ne vjerujem da su sabotaže u pitanju iako ih je možda bilo. Najjednostavnije, riječ je o pogreški i neiskustvu. I očigledno, iscrpljena je, razvlače je na sve strane. Trebali su joj smanjiti obaveze na terenu", rekao je Macan, a viđenje je ponudio i analitičar Nino Raspudić:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad ste pet godina na poziciji predsjednika, uljuljkate se, navikli ste na medijsku pažnju i ugodnu klijentelu. Teško se nakon toga uključiti u ovakvu utrku."

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo