USPON I PAD / Gabrijela Žalac: Od zvijezde Škorinog spota 'Šumi, šumi, javore', do ministrice, a sada pritvorenice

Image
Foto: Pixsell/Patik Macek/Screenshot

Bila je Plenkovićeva miljenica, zvao ju je 'Gabi" i njegov osobni odabir na mjestu ministrice. Sada je vežu uz milijunske afere i sumnjive poslove

10.11.2021.
16:25
Pixsell/Patik Macek/Screenshot
VOYO logo

"Šumi, šumi, javore! Neka grane govore, pa da čuje zemlja sva, kako ljubav bolit' zna...", stihovi su to legendarne pjesme Miroslava Škore u čijem spotu slavonska ljepotica gladi kosu pred ogledalom - ni manje ni više nego u to vrijeme buduća ministrica Gabrijela Žalac.

Spot se i danas može vidjeti na YouTubeu, raspadnute i loše slike jer je snimljen na VHS-u. No nije tu završila njena karijera pojavljivanja u Škorinim spotovima, bila je ona i u hit-pjesmi "Ne dirajte mi ravnicu". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije je postala osobni izbor premijera Andreja Plenkovića (HDZ) na mjestu ministrice, a danas se od njena strelovita politička uspona pretvorila u uhićenicu. 

Image
izgubio živce /

VIDEO Suprug uhićene Gabrijele Žalac prijetio novinarima: 'Sve najbolje vam želim! Imate vi drugi problem - zapalite svijeću na Sisvete'

Image
izgubio živce /

VIDEO Suprug uhićene Gabrijele Žalac prijetio novinarima: 'Sve najbolje vam želim! Imate vi drugi problem - zapalite svijeću na Sisvete'

Ovo je životni put Gabrijele Žalac, koju sumnjiče u aferi "Softver" u kojoj je posao od 13 milijuna kuna dobila tvrtka s jednim zaposlenim čovjekom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rodila se 1979. godine u Vinkovcima kao Gabrijela Ivanković, a u dala se već u četvrtom razredu gimnazije. Prije mature rodila je prvo dijete, a do kraja studija postala je majka sveukupno četvero djece. Njena majka bila je ekonomistica, otac radnik na željeznici. Roditelji su joj se učlanili u HDZ za vrijeme Franje Tuđmana, a majka Vinka Ivanković postala stečajna upraviteljica, potom predsjednica HGK za Slavoniju. Gabrijela je diplomirala ekonomiju 2002. godine, a 2005. postala je stručna savjetnica HDZ-ovog župana Bože Galića, da bi dvije godine kasnije postala članica HDZ-a.  

Image
Foto: screenshot

(Screenshot iz spota 'Šumi, šumi javore')

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žalac je polako napredovala kao karijerna političarka te ju je na kraju Plenković uzeo u Vladu kao ministricu EU fondova i regionalnog razvoja. Bila je njegov osobni izbor i privatno ju je oslovljavao s "Gabi". Pisalo se čak da joj je namijenio dobru europsku karijeru, a onda je sve krenulo nizbrdo, zaredale su se afere - prvo je skrivila nesreću u kojoj je teže ozlijeđena djevojčica.

I to je već bio veliki teret, ali onda se otkrilo da ministrica tada nije imala važeću vozačku dozvolu već tri godine. Novinari su tada otkrili Mercedes u dvorištu obiteljske kuće koji nije prijavila u imovinskoj kartici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luksuzno vozilo Mercedes E klase zagrebačkih registarskih oznaka bilo je vlasništvu tvrtke za najam luksuznih vozila Star rent-a-car šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja.

Žalac je prvo govorila da je to auto njenih roditelja, da ne razumije zašto se digla tolika prašina te da će automobil koji bude u njenom vlasništvu prijaviti u imovinsku karticu. Malo veći uteg bio je taj što je Jollyjeva tvrtka prije toga dobila milijunski iznos preko natječaja za autobuse upravo od njenog ministarstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom se otkrilo i da je Žalac sklopila milijunski softverski posao s tvrtkom sa samo jednim zaposlenim i koja je ranije bila u blokadi.

Uskok je u travnju ove godine treći put proširio istragu protiv Žalac, te bivše državne tajnice i nekadašnje kninske gradonačelnice Josipe Rimac i još šestero osumnjičenika zbog primanja i davanja mita, trgovanja utjecajem i zloporabe položaja i ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donoseći detalje Uskokove istrage mediji su u svibnju ove godine objavili da su Rimac i Žalac "pritiskale" ministre i bankare za državni kredit poduzetniku Milenku Bašiću.

Image
Foto: Pixsell/Hrvoje Jelavić

Bivša ministrica i aktualna članica predsjedništva HDZ-a po pisanju medija od kraja kolovoza prošle godine trebala je dobiti mjesto u nekoj državnoj agenciji, ali je njezina politička karijera završena nakon Uskokove istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediji su pisali i da je u veljači ove godine otvorila je svoju tvrtku za EU konzalting, a od Vinkovaca dobila potporu za pokretanje posla i ured u Poduzetničkom inkubatoru.

U novoj aferi Softver policija ju je u srijedu uhitila po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u RH, zajedno s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislavom Petricem te još dvije osobe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnjiče ih, kako je priopćeno, da su počinile kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), vezano uz postupke javne nabave informatičkog sustava.

Riječ je o sumnjivom poslu izrade softvera koji je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije u vrijeme dok mu je na čelu bila Gabrijela Žalac dodijelilo tvrtki Ampelos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo