'SLATKI SNOVI DESNIČARA' / Fred Matić najavio smrt priči o vojnom roku: 'Mladi bi u ratu trajali kao jogurt, nekoliko minuta. Evo što je bolje'

Image
Foto: Lovro Domitrović/PIXSELL

Bivši ministar i vukovarski branitelj kaže da bi radije dao veće plaće i stanove profesionalnim vojnicima te da u ratu više vrijedi pet hrabrih i izučenih vojnika nego njih 50 koji se boje i strah utapaju u alkoholu

Katarina Dimitrijević Hrnjkaš

Katarina Dimitrijević Hrnjkaš

Dajte joj 100 metara ulice i u njoj će naći heroja ili skandal. Novinarstvo joj je strast, ne posao

28.2.2024.
14:00
Lovro Domitrović/PIXSELL
VOYO logo

Vukovarski branitelj i bivši ministar branitelja Predrag Fred Matić za Danas.hr komentirao je mogućnost uvođenja obveznog vojnog roka od tri mjeseca za mlade te rekao da bi radije da se više stimuliraju profesionalni vojnici, da im se daju veće plaće, pa i stanovi.

"Uvođenje obveznog vojnog roka su slatki snovi desničara. Da je situacija u svijetu sjajna - nije, ali neće pomoći da mladi ljudi od 18 i 19 godina idu u vojsku. Njihov vijek trajanja bio bi manji od jogurta i poginuli bi u prvih 9-10 minuta rata. Priča o vojnom roku završit će i umrijeti u nedjelju navečer u 19 sati kad se birališta za izbore zatvore", kaže Fred Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavlja da treba na papir staviti koliko će koštati uvođenje takvog vojnog roka, a onda daje ideju što bi on s tim iznosom: "Podijeliti mladim ljudima koji su trenutačno u vojsci, da ih se stimulira. Također, ministar obrane ne zna gdje je 10 tisuća vojnih stanova samo u Zagrebu. Kada bi tim mladim ljudima u vojsci dali još stanove, tada bi bili dodatno motivirani."

Image
'krvoločni mafijaš' /

Kako pobijediti Putina? Julija Navaljna održala lekciju Europskom parlamentu: 'Morate biti inovatori!'

Image
'krvoločni mafijaš' /

Kako pobijediti Putina? Julija Navaljna održala lekciju Europskom parlamentu: 'Morate biti inovatori!'

'Ministar je bio u ratu i može potvrditi'

Kaže da ima vrlo jasan razlog za to zašto bi radije dao veće stimulacije profesionalnim vojnicima, nego uvodio obvezni vojni rok za sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz iskustva rata znam da je bolje imati pet dobrih, obučenih i hrabrih ljudi, nego 50 njih koji se boje, koji nemaju pojma i koji strah liječe alkoholom. Sadašnji ministar obrane bio je u ratu i može samo potvrditi moje riječi. Ako uvedu obvezni vojni rok, procjenjuje da bi na njih 10.000 možda njih 2000 iskoristili priziv savjesti da ne ode na odsluženje vojnog roka. Ja mislim baš obrnuto- njih 8000 bi se pozvalo na priziv savjesti", govori naš sugovornik.

O pitanju treba li nam to s obzirom na stanje u regiji gdje i Milorad Dodik otvoreno zaziva odcjepljenje Republike Srpske i potencijalno huška na sukobe, on odmahuje i kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko su Dodik i Vučić? Oni dobivaju na važnosti samo kad im prodajemo pažnju. Kad netko dođe u Bruxelles nitko ne bi znao gdje je Hrvatska da nema Dubrovnika, Splita ili Zagreba. A mi mislimo da se cijeli svijet budi s time što će Vulin ili Dodik reći i hoće li oni poremetiti svijet? Neće, previše si oni daju na važnosti", ustvrđuje Matić.

Dodao je i to da bi uvijek radije izabrao 1000 dana pregovaranja nego dan ratovanja jer svaki rat jednom završi te onda krenu pregovori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Julija Navaljna govorila u Europskom parlamentu o Vladimiru Putinu

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo