TREĆI PUTA NA TRONU / Frano Ivković slavodobitnik je ovogodišnje 307. Alke: Pobijedio s devet punata nakon napetog dvostukog pripetavanja

Image
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Nakon Bare i Čoje, pripetavanje se dogodilo i na Alki na kojoj su trojica kopljanika sa šest osvojenih punata krenuli u boj do kraja - Bikić, Zorica i Ivković

7.8.2022.
21:35
Davor Puklavec/Pixsell
VOYO logo

Slavodobitnik 307. Alke održane u nedjelju u Sinju je alkar Frano Ivković kojem je to treći slavodobitnički plamenac u njegovoj alkarskoj riznici.

Ivković je pobjedu na 307. Alci ostvario nakon dvostrukog pripetavanja, sakupivši devet pobjedničkih punata. Slavodobitnik je jubilarne 300. Alke 2015. godine, a slavodobitnički plamenac ponio je i na 304. Sinjskoj alci 2019. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj trci alkarskog natjecanja 17 alkara kopljanika pogodilo tek 19 punata, a jedino je Ivo Zorica bio nadprosječan s pogotkom u najmanji krug.

Image
SPEKTAKL U SINJU /

Po prvi puti strani predsjednik na Alki, snima selfije i super se zabavlja: Milanović maše svima, a Bulj je glavni zabavljač

Image
SPEKTAKL U SINJU /

Po prvi puti strani predsjednik na Alki, snima selfije i super se zabavlja: Milanović maše svima, a Bulj je glavni zabavljač

U drugoj trci napetije

Gradska glazba Sinj, koja ove godine slavi 160 godina postojanja učestalije je svirala u drugoj trci u kojoj su po tri punta upisali Mihovil Župa, Kristijan Bikić, Frano Ivković i Frano Talaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon Bare i Čoje, pripetavanje se dogodilo i na Alki na kojoj su trojica kopljanika sa šest osvojenih punata krenuli u boj do kraja - Bikić, Zorica i Ivković. Bikić je u prvom promašio, Zorica i Ivković su osvojili po punat a Ivković je pogotkom "u dva" u drugom krugu sebi osigurao titulu.

Alkarski vojvoda Mario Šušnjara na koplje slavodobitnika privezao je plamenac kao znamen pobjede na 307. junačkom megdanu. Momku slavodobitnika Mariju Blajiću kao i slavodobitniku pripala je zlatna plaketa Alke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Alci bio i Pahor

Alkarski vojvoda, novoizabran od Skupštine Viteškog alkarskog društva u travnju rekao je da se od veličanstvenih pobjeda Sinjana 1715. nad Turcima i 1991. u Domovinskom ratu puno toga dogodilo, ističući ulazak Hrvatske u NATO, Europsku uniju, te povezanost sjevera i juga Pelješkim mostom.

Upozorio je, međutim i na iseljavanje stanovništva. "Sve nas je manje. Pusta osta Slavonija, Lika i Krbava, Primorje i Dalmacija. Mladi ljudi odlaze i izgrađuju tuđe zemlje", rekao je, upozorivši da nam uzalud sva postignuća ako ostanemo bez ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je sve građane, posebice političare, gospodarstvenike i znanstvenike da udruže snage, daju najbolje od sebe i zaustave negativne demografske trendove.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je pokrovitelj Alke na je kraju natjecanja slavodobitniku kojega je darovao poželio da pobijedi i dogodine.  Alku je pratio i državni vrh, ali i na poziv predsjednika Milanovića slovenski predsjednik Borut Pahor, što je prvi puta da neki predsjednik druge države dolazi na Alku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo