Belgija i Nizozemska 2000. / Francuzi ispisali nogometnu povijest

Image

Prvi put su završnicu kontinentalne smotre ugostile dvije zemlje, a Francuzi su postali prva momčadi koja je nakon svjetskog naslova osvojila i europsku krunu zahvaljujući 'zlatnom golu' Davida Trezegueta u 103. minuti finala s Italijom.

20.5.2012.
19:40
VOYO logo

Europsko prvenstvo definitivno je potvrdilo svoj format kao natjecanje sa 16 reprezentacija. Na turniru kojemu su prvi put u povijesti domaćinom bile dvije zemlje, Francuzi su se nadali postati prvom momčadi koja će nakon svjetskog naslova osvojiti i kontinentalnu krunu.

U jednoj skupini izvučeni su svi pobjednici kvalifikacijskih skupina – Francuzi, Nizozemci, Danci i Česi. Impresivan kvalifikacijski hod imali su i Šveđani i Norvežani, nešto teže do finalnog turnira probili su se Talijani, Rumunji, Jugoslaveni i Nijemci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najjači okršaj play-offa za EURO 2000. bio je dvoboj Engleske i Škotske (Gordi albion slavio u prvom dvoboju s 2:0, Škoti uzvratili na Wembleyju s nedovoljnih 1:0). U skupini Englezi su igrali s Njemačkom, Rumunjskom i Portugalom. Prvi put na EURO otišla je Slovenija, Turci su 'tijesno' nadvisili Irce.

Uz Engleze i Nijemce u četvrtfinale su iznenađujuće prošli Rumunji i Portugalci (odlučujuće pobjede portugalskih 3:2 protiv Engleza, rumunjskih 3:2 protiv Engleza, te portugalskih 3:0 protiv Njemačke). U izravnom dvoboju s Belgijancima, Turci su osigurali prolaz dalje (2:0), uz Italiju. Ispali su Belgija i Švedska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skupini C Španjolci su četvrtfinale osigurali pobjedom protiv Jugoslavije (4:3, pobjednički gol djelo Alfonsa u 93.minuti), koja je također prošla dalje. Otpali su Slovenci i Norvežani. Maksimalan učinak u skupini D imali su Nizozemci, koji su u posljednjem dvoboju slavili protiv Francuza s 3:2. ‘Tulipani’ nisu imali problema s Česima (1:0), te Dancima (3:0).

U četvrtfinalu, u kojemu se od reprezentativnog nogometa oprostio Gheorghe Hagi, ‘azzuri’ su slavili protiv Rumunja (2:0, strijelci Totti i Inzaghi), treći put uzastopno izborili polufinale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemci su u Rotterdamu ‘razmontirali’ Jugoslaviju sa 6:1 (‘hat-trick’ Kluiverta, dva gola Overmarsa), Furiju je promašeni Raulov jedanaesterac u dvoboju s Francuzima u posljednjoj minuti stajao borbe za poluzavršnicu (1:2), Portugal je bio bolji od Turaka s 2:0.

Image

Junak talijansko-nizozemskog polufinala bio je Francesco Toldo, koji je obranio četiri od pet jedanaesteraca (nakon 90 minuta 0:0). Italija je, uz to, dugo vremena odolijevala ‘narančastim’ napadima s igračem manje (od 34. minute bez isključenog Zambrotte).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tulipani su četvrti put u osam godina izbačeni poslije ruleta jedanaesteraca, završilo je 3:1 za Azzurre. U drugom polufinalu Francuzi su na stadionu Kralja Baudoina slavili ‘zlatnim golom’ Zidanea u 114.minuti, iz penala u 117.minuti, nakon što je Xavier igrao rukom.

U roterdamskom finalu Talijani su poveli golom Delvecchija (55.minuta), no ‘Galski pijetlovi’ su se vratili izjednačujućim pogotkom Wiltorda u četvrtoj minuti sudačke nadoknade vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O naslovu je odlučio 'zlatni gol' David Trezegueta u 103. minuti. Didier Deschamps, koji se na turniru oprostio od kapetanske vrpce, nakon 101. nastupa za reprezentaciju, podignuo je trofej pobjednika… Lemmere je ostvario svoj cilj, svjetski prvak osvojio je i europski nasov. 

MOMČAD PRVENSTVA:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Francesco Toldo (Ita)
  2. Laurent Blanc (Fra)
  3. Fabio Cannavaro (Ita)
  4. Paolo Maldini (Ita)
  5. Lilian Thuram (Fra)
  6. Patrick Vieira (Fra)
  7. Zinedine Zidane (Fra)
  8. Luis Figo (Por)
  9. Patrick Kluivert (Niz)
  10. Edgar Davids (Niz)
  11. Francesco Totti (Ita)

NAJBOLJI STRIJELCI:

Patrick Kluivert (Niz), Savo Milošević (Jug) - 5

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo