FOTO: / Zapaljene tisuće svijeća za Grad heroj

Pod geslom 'Vukovar - pobjednik jer je žrtva' u četvrtak će se obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

18.11.2010.
1:35
VOYO logo

U spomen na ubijene, nestale i zatočene hrvatske branitelje i civile u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba 1991. na Vukovar u krugu Opće bolnice u srijedu navečer zapaljeni su lampioni, a molitvu za ubijene, nestale i zatočene u Domovinskom ratu molili su mladi Vukovara.

U nazočnosti velikog broja okupljenih Vukovaraca te građana pristiglih u Vukovar u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. iz drugih dijelova Hrvatske, molitvu je predvodio vukovarski župnik fra Ivica Jagodić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitka za Vukovar, u kojoj su, po podacima vukovarske bolnice, do sloma obrane grada 18. studenoga 1991. ubijena ili poginula 1.624 branitelja i civila, te ranjeno njih 1.219, počela je 25. kolovoza, kad su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe počele opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar.

Opkoljeni grad branilo je oko 1.800 pripadnika Zbora narodne garde i policije, te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu Hrvatske vojske. Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svijeće u Osijeku i Zagrebu

Paljenjem više od osam i pol tisuća svijeća duž Vukovarske ulice u Osijeku učenici 34 osnovne i srednje škole odali su počast Vukovaru, Gradu heroju.

Dio učenika zapalio je svijeće pred poznatim osječkim zidom na kojem piše "Osijek nepokoreni grad" u Divaltovoj ulici u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U povodu dana sjećanja na žrtve Vukovara izaslanstva grada Osijeka i Osječko-baranjske županije položili su u srijedu navečer vijence i zapalili svijeće pred spomenikom Hrvatskom domobranu u Parku kralja Držislava.

Osječani tradicionalno večer uoči stradanja Vukovaraca i grada Vukovara u prozore stavljaju upaljene svijeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paljenjem lampaša uzduž Ulice grada Vukovara u Zagrebu te potom ispisivanje lampašima imena grada Vukovara i križa u sredinu kojega je postavljena velika svijeća od dva metra Zagrepčani su obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

Pod sloganom "I reći ću vam samo još jednu stvar – Zapamtite Vukovar" Dane sjećanja na žrtvu Vukovara već tradicionalno organizira Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske Zagreb-Trnje. Pridružile su im se sve braniteljske udruge i klubovi te djeca, mladi i drugi građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Ulicu grada Vukovara (devet kilometara) s obiju strana zapaljeni su lampaši u sjećanje na sve poginule branitelje i civile koji su dali život za obranu grada Vukovara i slobodu Hrvatske. Paljenje lampaša predvodila su djeca i mladi iz osnovnih i srednjih škola.

Središnje događanje počelo je dolaskom kolone motorista branitelja s "Vukovarskim svjetlom mira". Na travnjak kod križanja Ulice Hrvatske bratske zajednice i Ulice grada Vukovara postavljeni su lampaši u obliku imena grada Vukovara i križa sa svijećom. Čast paljenja lampaša ove je godine pripala učenicima i nastavnicima iz Osnovne škole "Rapska", a svijeću je upalio Vukovarac i branitelj Vukovara Zoran Brekalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo