FOTO: / 'Užas. Nikad nisam mislio da ću biti u Titanicu'

'Bilo je užasno. Titanic, nikada nisam mislio da ću glumiti u njemu uživo', rekao je jedan od hrvatskih građana koji kažu da su se brojne obitelji u tragediji razdvojile, a djeca se pogubila.

15.1.2012.
12:50
VOYO logo

Hrvati koji su preživjeli brodolom kruzeraCosta Concordia u subotu navečer su se preko graničnog prijelaza Pasjak autobusom i osobnim automobilima vratili u zemlju.

Sa sobom su nosili suvenire - pojaseve za spašavanje i deke dobivene od spasioca. Kažu kako će ih to zauvijek podjsjećati na krstarenje koje je moglo kobno završiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je baš kao na Titanicu. Mjesec iznad nas je bio isti kao na filmu", kazala je jedna od putnica za HRT. Druga je, pak, dodala da je i glazba onako svirala.

"Bilo je užasno. Titanic, nikada nisam mislio da ću glumiti u njemu uživo", kazao je putnik koji je autobusom u zemlju ušao iza 4 sata ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Talijani su vikali 'basta, basta', nisu dozvoljavali da još netko uđe u čamac za spašavanje. Prestrašno", kaže jedna putnica dok njeni suputnici za sve optužuju kapetana i posadu koji im, kažu, nisu rekli da se moraju spremiti i izaći. Tek su poslije shvatili da je jedan povik posade bio šifra da brod tone.

Dalida Mladenić je kazala kako su sretni što se vraćaju zajedno, jer mnoge obitelji u tragediji nisu bile zajedno, a djeca su se odvojila od roditelja, pa je bilo puno suza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Ministarstva vanjskih poslova se doznaje da su se tijekom noći u zemlju vratilo 102 hrvatska građana koja su bila na kruzeru.

Podsjetimo, Costa Concordia u petak je navečer s više od 4.000 putnika i članova posade udarila u pješčani sprud te počela tonuti. U nesreći je poginulo troje ljudi, a traga se za još 40.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kapetan na kopno stigao među prvima

Kapetan broda Francesco Schettino (52) i prvi časnik okrivljeni su za brodolom, ubojstvo iz nehata i bijeg s broda prije putnika. Kapetan je pritvoren, a časnik se brani sa slobode. Kapetan je s broda pobjegao među prvima i na obalu stigao pola sata iza ponoći.

Na upit je li Francesco Schettino, uhićen u subotu zbog višestrukog ubojstva, brodoloma i napuštanja broda, "napustio brod prije nego su svi putnici evakuirani", tužitelj Francesco Verusio sa suda Grossetto odgovorio je: "Nažalost, moram potvrditi tu okolnost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brod se još uvijek nalazi na mjestu nesreće, nagnut čak 80 posto na greben na koji se nasukao. Akcija njegovog izvlačenja trebala bi početi za tri dana, dokad bi se moglo dogoditi da kruzer sklizne s grebena u dublje more i potone, što predstavlja veliku ekološku opasnost jer se na njemu nalazi 2.300 tona nafte.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo