FOTO: / 'Slučajni turisti' na Markovom trgu

Na Trgu svetog Marka 'spontano' se okupilo više građana u bijelim majicama. Svaki od njih imao je po jedno crno slovo na leđima.

19.5.2011.
16:06
VOYO logo

Transparency International Hrvatska izveo je u četvrtak performans kojim je "premostio" zabranu okupljanja na Markovom trgu, a kako bi javnosti na malo plastičniji način pokazali protiv čega se bore, poput još nekoliko civilnih udruga.

Naime, na Trgu svetog Marka "spontano" se okupilo više građana u bijelim majicama koji su izgledali su kao turisti u standardnom razgledanju "moćnog brda" na Gornjem gradu. No, svaki od njih imao je po jedno crno slovo na leđima. Nešto dalje od njih održavala se konferencija za medije koju je držala Jagoda Munić iz Zelene akcije vezano za inicijativu Hrvatskome saboru kojom se pokušava iz hitne procedure povući Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, udruge ne vjeruju Vladinom obrazloženju da se izmjenama zakona, kojim se drastično smanjuje naknada za prenamjenu zemljišta iz poljoprivrednog, samo omogućava brže raspolaganje tim zemljištima.

Ovakvo obrazloženje donošenja izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu po hitnom postupku smatramo neprihvatljivim, te stoga tražimo da se iste izmjene povuku iz hitne procedure kako bi se omogućila temeljita javna rasprava o ovom vrlo bitnom pitanju za budući razvoj Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protive se deseterostrukom smanjenju naknade jer se time zapravo potiču špekulacije zemljištem koje su dosadašnjom visinom naknada bile otežane, ali i zato što se time time smanjuju i prihodi za državni i lokalni proračun, a otvara se veći prostor za mito i korupciju prilikom izmjena prostornih planova od strane lokalne vlasti.

Po završetku konferencije, "slučajni turisti" su se postrojili u vrstu i formirali prosvjedni natpis. Njihovu je akciju fotoobjektivom zabilježila novinarka H-Altera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201102090384006 arti-201104210476006 arti-201011080772006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo