PRAZNIK RADA U MAKSIMIRU: / Stigli prosvjednici, Bandić podijelio grah i rekao - 'Djela govore više od riječi'

Image

Na tradicionalnu proslavu 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, u zagrebački park Maksimir građani su od ranog jutra počeli dolaziti, a čeka ih bogat zabavni program te 60.

1.5.2018.
10:42
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u utorak je na Međunarodni praznik rada u parku Maksimiru dijelio građanima besplatne porcije graha s kobasicom, a novinarima koji su ga prekidali u tom poslu rekao je da "djela govore više od riječi".

"Sve sam rekao. Možete vi dalje, snimajte političare. Rekao sam, hoćete da ponovim - Djela govore više od riječi. Za pametnog dovoljno. I kada to u Hrvatskoj shvatimo, bit će nam bolje. Svi.", odgovorio je Bandić novinarima koje je zanimalo koja je njegova poruka za 1. svibanj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na pitanje koja je njegova poruka radnicima, ponovio je da djela govore više od riječi.

"A što se tiče Zagreba - ispod europskog prosjeka nezaposlenost 5,1 i 22 posto prosječna plaća veća nego u Hrvatskoj. Ali, svejedno, i u Zagrebu vrijedi - djela govore više od riječi", poručio je gradonačelnik Bandić te nastavio dijeliti besplatne porcije graha s kobasicom svojim sugrađankama i sugrađanima koji su u redovima čekali porciju toga tradicionalnoga prvosvibanjskog jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stigla i prosvjedna povorka

Međunarodni praznik rada -1. svibnja Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Matica hrvatskih sindikata obilježavaju prosvjednom povorkom koja je ispred Radničkog doma krenula prema Parku Maksimir pod sloganom "Za reforme za ljude" sa zahtjevom za pravedne plaće i bolje uvjete rada, dostojanstvenu starost, kvalitetno obrazovanje, učinkovit javni zdravstveni sustav, pravosuđe i javnu upravu, te vraćanje povjerenja građana u institucije, kao i promjenu odnosa prema EU i unutar nje.

Poziv je to Vladi za zaokretom i potpuno novom ekonomskom i socijalnom politikom te reformama koja će biti provedene u korist svih radnika i građana, a ne samo kapitala i političke "elite“ te na provedbu reformi za kvalitetniji život i ostanak ljudi u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedna povorka uz tutanj bubnjeva kreće se Šubićevom i Maksimirskom ulicom do Parka Maksimir, gdje će se održati tradicionalno središnje obilježavanje 1. svibnja Međunarodnog praznika rada uz prigodan program. Sudionicima povorke pridružili su se i brojni prosvjednici iz drugih dijelova Hrvatske, koji su organizirano autobusima stigli iz Pule, Rijeke, Varaždina, Čakovca, Karlovca, Siska, Slavonskoga Broda i Osijeka, noseći transparente, državnu i sindikalnu zastavu.

Na transparentima, među ostalim, piše: "Uzimate siromašnima, dajete bogatima", "Čekate da pocrkavamo?", "I ja ću biti umirovljenik?", "Ja bih na godišnji odmor u Njemačku, a ne na bauštelu", "Tko s vragom tikve sadi. prosvjeduju mu mladi", "Mi smo radnici, ne sluge", "Nema radnika, nema ni profita", "Rad na određeno. glad na neodređeno", "Mi smo izigrani, vi ste nas opljačkali", "S posla na groblje", "Vratite ukradeno" itd. Prosvjednici nose i narančaste balone sa sloganom povorke "Za reforme za ljude".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

01.05.2018., Zagreb - Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata Praznik rada obiljezili su zajednickom prosvjednom povorkom pod geslom ”Za reforme, za ljude” koja je krenula ispred Radnickog doma na Kresimirovom trgu, preko Subiceve prema Maksimiru. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Galerija

Image

PROSVJEDNA POVORKA POVODOM PRAZNIKA RADA: 'Mi smo radnici, a ne sluge'

Image

PROSVJEDNA POVORKA POVODOM PRAZNIKA RADA: 'Mi smo radnici, a ne sluge'

I Bernardić je došao

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić danas je na štandu SDP-a, u Maksimiru, zajedno sa stranačkim kolegicama i kolegama te glavnim tajnikom stranke Nikšom Vukasom, Zagrepčankama i Zagrepčanima dijelio crvene karanfile povodom Međunarodnog praznika rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić je svim radnicama i radnicima, članicama i članovima SDP-a, građankama i građanima uputio čestitku povodom 1. maja, rekavši kako će SDP uputiti prijedlog Zakona o povećanju minimalne plaće kako bi minimalna plaća u Hrvatskoj iznosila 4.000 kuna neto.

'Svim građankama i građanima želim sretan Prvi maj, praznik rada. Moja poruka danas ovdje jest ta da se moramo izboriti za to da niti jedna plaća u Hrvatskoj ne bude manja od 4.000 kuna te da niti jedna radnica ni radnik u Hrvatskoj ne smije raditi za manji iznos od toga. To je minimum minimuma za život dostojan čovjeka', rekao je predsjednik SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izjavi za medije komentirao je rad nedjeljom, rekavši kako se on osobno zalaže za to da nedjelja bude neradna, no kako moramo biti svjesni da je Hrvatska turistička zemlja pa je takva ideja u praksi teško ostvariva.

'Mislim da bi nedjelja trebala biti neradni dan, no vodeći računa o tome da je Hrvatska turistička zemlja, rad nedjeljom je nužno zlo. Jasno je da rad nedjeljom stoga treba biti adekvatno plaćen, odnosno puno više nego drugi dani u tjednu. SDP-ov prijedlog je da rad nedjeljom bude plaćen 50 posto više', rekao je Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bernardić je ranije upozorio kako čak 70% radnica i radnika u Hrvatskoj radi za plaću ispod 5.000 kuna, dok 100.000 radnika radi za plaću ispod 3.000 kuna, odnosno za minimalnu plaću te da su uvjeti rada nesigurni, zbog čega je SDP i krenuo u inicijativu za povećanjem minimalne plaće radnika na 4 000 kuna, odnosno 60% prosječne plaće.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo