GLOGOŠKI 1995. U FERALU: / 'Komunisti su naivčine u odnosu na HDZ'

23.3.2015.
16:16
VOYO logo

Prenosimo zanimljive detalje iz Ferala koje je objavio portal Lupiga.com. Đuro Glogoški se Dragi Hedlu žalio na Tuđmanovu vlast, koja ga je, tvrdio je, ostavila na cjedilu. Osim o HDZ-u i Tuđmanu, Glogoški je govorio o lažnim invalidima te o uskraćenim mu pravima.

U razgovoru naslovljenom "Za ovu državu se ne vrijedi boriti", Đuro Glogoški novinaru Hedlu govori o svom ranjavanju te o propustima države da mu osigura egzistenciju nakon što je ostao stopostotni invalid. U uvodu razgovora za Feral između ostalog stoji: "Glogoški je danas stopostotni invalid, prikovan za kolica i pomiren sa sudbinom da će tako ostati do kraja života. Stradao je 3. siječnja 1992. godine u 11.00 sati, kada ga je u vratnu kralježnicu pogodio geler granate VBR-a, koja je tresnula u blizini. Istoga dana, sedam sati kasnije, nastupilo je primirje, zaključeno Sarajevskim sporazumom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogorčenost HDZ-om

Na nedavno održanoj tribini u Splitu, gdje je s Antom Deurom i Josipom Klemmom govorio o razlozima prosvjeda u Savskoj 66, Glogoški je istaknuo da je "sustavno od 1999. godine, neovisno od političke opcije na vlasti, polako krenuo taj odnos prema braniteljskoj populaciji, umanjivanje prava i izbacivanja članaka zakona koji su o tome govorili..." Međutim, u razgovoru za Feral iz 1995. godine Glogoški izražava ogorčenost HDZ-ovom vlašću i žali se da kao stopostotni ratni invalid ne može ostvariti nikakva prava. Ukratko, jasno je da je za njega egzistencija dostojna čovjeka bila puno upitnija prije, nego poslije 1999. godine.

Također, Glogoški novinaru Ferala govori o uzrocima svog ogorčenja pa mu više puta ponavlja da "dragovoljci poput njega, koji su medu prvima otišli u rat, nisu zauzvrat tražili ništa za sebe", da su išli u rat s voljom te da im "država sada puno toga obećava, na sve se strane govori o pravima invalida pa običan svijet misli kako oni žive u medu i mlijeku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borba za stan i automobil

"Ja očito ne znam kako se dobiva stan. Jedan član Predsjedništva Hvidre, koji je dobio stan, kaže mi: Trebao bi svaki dan s Glavašem izaći malo na cugu, ili na večeru s Đurom Dečakom", rekao je za Feral Đuro Glogoški. Također, on se 1995. godine Feralu žali da je podnio molbu za dodjelu automobila, "no kako su ga u Osijeku krivo savjetovali, dok je čekao i prikupio sve papire, ušao je tek u drugu skupinu zahtjeva". Ogorčen je jer traženi automobil i stan neće biti njegovi ako ih i dobije, nego će isti biti vlasništvo Ministarstva obrane.

"To znači, ako sutra propadne ova vlast, ja mogu na ulicu", rekao je Feralu Glogoški. Godinu i pol dana, tvrdio je, svakog je mjeseca sam plaćao 300 maraka za lijekove koji su mu bili potrebni. Lijekova u Varaždinskim toplicama, ispričao je Feralu, nije bilo, a kad je zapitao liječnika kako to da ih ima u Zagrebu, u bolnici u Draškovičevoj, liječnik dr. Žigić, tvrdi, odgovorio mu je ovako: "To pitaj Tuđmana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavaš - nekad i sad

Iz svega navedenog razvidno je da su prava Đure Glogoškog danas kudikamo veća, nego su bila 1995. godine, kad je za Feral ogorčeno govorio o tome kako je ostavljen na cjedilu. Stoga je jasno da, govoreći o smanjenju prava od 1999. godine naovamo, Glogoški zaboravlja spomenuti svoju kalvariju iz vremena dok je Hrvatskom čvrstom rukom vladao Franjo Tuđman. Također, razvidno je da onaj stari Glogoški, iz 1995. godine, ne gleda blagonaklono na djelovanje Branimira Glavaša, dok ovaj novi Glogoški istog tog Glavaša dočekuje nakon izlaska iz zatvora, ljubi ga u obraze i zakiva u zvijezde, piše Lupiga.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo