Tko će osvjetlati obraz Sveučilišta? / Fakulteti su preplavljeni pritužbama o seksualnom zlostavljanju, a Boras šuti i bježi od medija

Rektora Borasa još smo prije tri tjedna molili za intervju, on se do danas na te molbe oglušuje.

15.2.2021.
20:30
VOYO logo

S desecima slučajeva seksualnog uznemiravanja na fakultetima i dalje se nisu ozbiljno u koštac uhvatila ključna tijela zagrebačkog Sveučilišta.

Uz novu kandidatkinju za dekanicu, na Filozofskom fakultetu predlažu i osnivanje radne skupine po uzoru na Akademiju dramske umjetnosti, kako bi se ohrabrilo žrtve da istupe sa svojim iskustvima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, rektor Damir Boras o svemu i dalje šuti i izbjegava rasprave.

Umjesto sedam prijava protiv pet profesora, koliko ih je dosad primila, studentska pravobraniteljica na Filozofskom fakultetu vjeruje da bi ih bilo mnogo više kada bi postojala odgovarajuća mreža potpore žrtvama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja i još par studenata i profesorica sa psihologije koje se baš bave žrtvama seksualnog nasilja napravili smo odluku koja bi trebala biti temelj povjerenstvu sličnom ADU-u, dakle bavilo bi se prijavama za seksualno zlostavljanje", kaže Norma Trkovnik, studentska pravobraniteljica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Image
sedam godina rektorovanja /

Sve afere Damira Borasa: Sam sebi dodijeljivao novac, tužio studenta, pokušao dati počasni doktorat Bandiću, afera ljetnikovac...

Image
sedam godina rektorovanja /

Sve afere Damira Borasa: Sam sebi dodijeljivao novac, tužio studenta, pokušao dati počasni doktorat Bandiću, afera ljetnikovac...

Tu odluku ignorirao je Miljenko Šimpraga, od rektora nametnuti privremeni dekan Filozofskog, prije nego što je u petak na sjednici Sveučilišnog savjeta podnio neopozivu ostavku. Za novu obnašateljicu dužnosti dekana Filozofskog Fakultetsko vijeće gotovo jednoglasno je predložilo Željku Kamenov, upravo s Odsjeka za psihologiju, koja je spremna temu seksualnog zlostavljanja staviti na vrh prioriteta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjeli ste da se pojavljuju sugestije da se neki slučajevi uznemiravanja na fakultetu istražuju, a neki ne. Ja vam mogu reći, ne istražuje se niti jedan", kaže Neven Jovanović, član Fakultetskog vijeća FFZG-a i Senata sveučilišta u Zagrebu. 

Anonimne prijave

I na Pravnom fakultetu spremni su pomoći Sveučilištu u izradi pravilnika za zaštitu studenata od diskriminacije i zlostavljanja. Jer postojeći mehanizmi očito ne funkcioniraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takvi mehanizmi uključuju dostupnost, što znači lako pretraživi link na kojem žrtve mogu anonimno prijaviti seksualno nasilje. Tijelo koje postupa mora biti neovisno i nepristrano od struktura moći unutar Sveučilišta", kazala je Zlata Đurđević predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Borasova šutnja

A sve spomenute inicijative oko ove važne teme odvijaju se sasvim mimo čelne osobe Sveučilišta koji se od izbijanja skandala, a posebno nakon cijepljenja preko reda, kloni medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rektora Borasa još smo prije tri tjedna molili za intervju, on se do danas na te molbe oglušuje. Isto tako, kako se čini, nema potrebe ni da se o njegovom radu i o seksualnim uznemiravanjima raspravlja na sjednici Senata, jer će se sutrašnja sjednica ponovno održati putem mejla, dakle bez rasprave.

No, kad već neće rektor, očito je kako postoji dosta ljudi spremnih ponovno osvjetlati obraz najvećeg Sveučilišta u državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo