Fakulteti: Ako država ne da novac, platit ćete studij sami

Upisi su tek počeli, a već je na pomolu afera.

8.7.2010.
15:16
VOYO logo

Ugovor je izradio Pravni fakultet te je u ponedjeljak podijeljen svim članovima Rektorskoga kolegija, a odluku da se podijeli svim brucošima mora još "blagosloviti" Senat Sveučilišta.

Da fakulteti namjeravaju dijeliti takve ugovore potvrdio je rektor Aleksa Bjeliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije to nepovjerenje prema državi, ali svjesni smo da je Ministarstvo obrazovanja u velikim problemima i mi ih razumijemo", kazao je Bjeliš za Večernji list.

No na kartu povjerenja ipak ne može više igrati jer im to isto ministarstvo, dodaje, duguje gotovo 100 milijuna kuna, što za božićnice, što za vanjsku suradnju, a što za diplomske studije koji su postali besplatni u vrijeme ministra Dragana Primorca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na dug, postoje opravdane sumnje da država na račun Sveučilišta neće uplatiti obećanih 38 milijuna kuna. No, u cijeloj je priči žalosno da su jedini jamac postali upravo studenti.

"Nadamo se da u konačnici neće biti potrebe za naplatom školarine od studenata", kaže Bjeliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da Sveučilište u Rijeci ima mnogo više povjerenja u državu. Za razliku od zagrebačkog, oni svojim studentima ne namjeravaju dijeliti sporne ugovore.

"Mi o tome nismo ni razmišljali. Kome ćemo, k vragu, vjerovati ako ne državi. Pa nismo kafić", poručio je Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar znanosti Radovan Fuchs nije bio dostupan za komentar.

Prethodni članci:

arti-201007050799006 arti-201007020081006 arti-201007030299006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo