FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI UKINUO ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO: / 'Neka sada uvedu kolegij sponzoriranog novinarstva'

Image
Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Odluku o privremenom ukidanju kolegija Istraživačko novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu objašnjavaju birokratskim zavrzlamama vezanim uz kolektivni ugovor za visoko obrazovanje

5.7.2019.
17:46
Patrik Macek / PIXSELL
VOYO logo

Pred ljetnu stanku i nekoliko mjeseci uoči početka akademske godine, s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu (FPZG) stiže vijest da se na tamošnjem studiju novinarstva ponovno zamrzava odnosno privremeno ukida kolegij Istraživačko novinarstvo, objavio je portal Srednja.hr.

Studenti novinarstva Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, koji će iduće akademske godine pohađati prvu godinu diplomskog studija, neće moći upisati izborni kolegij Istraživačko novinarstvo. Taj se kolegij tijekom ove akademske godine izvodio u suradnji s GONG-om i Hrvatskim novinarskim društvom, u sklopu projekta "Društveno korisno učenje" (DKU) za koji je GONG putem Europskog socijalnog fonda osigurao više od milijun kuna. Projekt će s krajem akademske godine biti završen, a u novoj akademskoj godini FPZG "zamrzava" kolegij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodeći istraživački novinari pomagali u nastavi

Nositeljice kolegija ove su akademske godine bile profesorice Tena Perišin i Gordana Vilović, ujedno i prodekanica Fakulteta za nastavu. Po riječima prodekanice Vilović, kolegij Istraživačko novinarstvo izvodilo se na preddiplomskom studiju novinarstva, a od prošle godine kada su ga uključili u DKU projekt, premješten je na prvu godinu diplomskog studija novinarstva.

"Smatrali smo da su studenti prošli sve osnovne forme novinarstva i da je to daleko prikladnije i bolje da bude na višoj razini studiranja. Naravno prethodno smo dobili i suglsnost za manje promjene u diplomskom studiju novinarstva od Sveučilišta u Zagrebu", kazala je Vilović dodavši da se nastava na kolegiju izvodila uz aktivnu pomoć vodećih hrvatskih istraživačkih novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neki od novinara bili su mentori uključeni u rad s manjim grupama studenata na istraživanju njihovih polaznih pretpostavki o problemu/fenomenu koje bi imalo smisla istražiti. U suradnji s GONG-om imali smo sjajnu suradnju s Faktografom i jedna skupina studenata je imala priliku kroz DKU projekt odraditi zadaće iz kolegija na sasvim praktičnim dnevnim zadacima. To je dodatna vrijednost ovoga kolegija i u tom smislu će se i nastaviti dalje kad budemo imali sve mogućnosti da se predmet nađe u novom izvedbenom planu", kazala je Vilović.

Image

03.06.2011.,Sibenik- Televizijske vijesti,naslov je knjige koja je veceras promovirana u sibenskoj gradskioj knjiznici.Promociji su nazocili autorica knjige Tena Perisin,urednica na HRT,Stjepan Malovic,doktor informatickih znanosti,Gordana Vilovic,profesorica i dr politickih znanosti i domacin,sibenski novinar u mirovini Ante Granik. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Isti kolegij ukinut i 2012. zbog 'manjka profesora'

Vilović kaže kako je problem u novom Kolektivnom ugovoru za znanost i visoko obrazovanje, kojim je uveden sustav normiranja rada u znanosti i visokom obrazovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku nismo imali logistiku jer nas i naš novi Kolektivni ugovor obvezuje na uravnoteženost između nastavne i znanstvene djelatnosti ustanove u kojoj radimo. Ja sam nažalost morala za ovu godinu odustati i od svih tutoriala za Erasmus studente i od predmeta Mediji i pravo djeteta, pored ovoga kolegija na diplomskom studiju novinarstva gdje sam sunositeljica. Mislim da je isti slučaj i s kolegicom Tenom Perišin koja je ravnopravna nositeljica na predmetu Istraživačko novinarstvo. Ona također ima niz predmeta i tutoriala pa je i njoj novo normiranje nastave izazvalo problem", objasnila je Vilović za portal Srednja.hr.

FPZG je Istraživačko novinarstvo kao krunski kolegij studija novinarstva već jednom ukinuo. Bilo je to po završetku akademske godine 2012./2013., a tadašnja dekanica Lidija Kos-Stanišić tada je rekla kako "na Fakultetu nema profesora koji bi mogao predavati (taj kolegij), a ni financija da angažira vanjskog suradnika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolegij su prije nekoliko godina nanovo oživjele profesorice Vilović i Perišin.

'Još jedan nasrtaj na istraživačko novinarstvo'

Komentirajući ovu odluku, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko kazao je da je takva odluka "velika sramota za fakultet koji bi trebao školovati buduće novinarke i novinare" te ju vidi kao "još jedan nasrtaj u nizu na istraživačko novinarstvo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do sada su u tim napadima sudjelovali političari, predstavnici krupnog kapitala kao vlasnici medija, a sada im se pridružuje čak i fakultet koji školuje novinare. Dakle, još jednom se potvrđuje činjenica da u Hrvatskoj ima sve manje mjesta za pravo novinarstvo. Mnogi istraživački novinari ostali su već bez posla i završili na margini društva. Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu predlažem uvođenje kolegija sponzoriranog novinarstva", oštro je reagirao Zovko dodavši kako se ovih dana na slučajevima ministara Kuščevića i Marića jasno vidi najšira važnost istraživačkog novinarstva.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo