OVO JE PROBLEM / HŽ otkrio koliko je u Hrvatskoj pružnih prijelaza koji imaju samo prometne znakove

Image

Od 592 željezničko-cestovna prijelaza osigurana signalno-sigurnosnim uređajem, njih 123 osigurano je svjetlosno-zvučnom signalizacijom

15.9.2022.
17:14
VOYO logo

Oglasili su se vatrogasci iz Ludbrega koji su izašli na intervenciju uslijed teške nesreće koja se jutros dogodila na pružnom prijelazu u Bolfanu. U nesreći su poginuli 27-godišnja majka i dvoje djece.

“Danas, dojavom VOC-a u 9:36 primamo informaciju o potrebi za djelovanjem na tehničkoj intervenciji u kojoj sudjeluju osobni automobil i vlak. Na događaj izlazimo s tri vozila (zapovjedno, tehničko, kombi vozilo) te ukupno 8 članova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STRAVIČNA INTERVENCIJA /

Objavljeni detalji nesreće u kojoj su poginuli mlada žena (27) i dvoje četverogodišnje djece: HŽ odgovorio na ključno pitanje

Image
STRAVIČNA INTERVENCIJA /

Objavljeni detalji nesreće u kojoj su poginuli mlada žena (27) i dvoje četverogodišnje djece: HŽ odgovorio na ključno pitanje

123 prijelaza osigurana su svjetlosno-zvučno signalizacijom

Od ukupno 1498 željezničko-cestovnih i pješačkih prijelaza (ŽCP i PP) u Hrvatskoj, njih 906 je osigurano prometnim znakovima (STOP i Andrijin križ), dok su 592 ŽCP-a i PP-a osigurana signalno-sigurnosnim uređajima, doznaje N1.

Od 592 željezničko-cestovna prijelaza osigurana signalno-sigurnosnim uređajem, njih 123 osigurano je svjetlosno-zvučnom signalizacijom, dok je njih 469 osigurano branicima i polubranicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HŽ se oglasio o ključnom pitanju

Iz HŽ-a je došao i odgovor na pitanje zašto na kobnom prijelazu nije bilo rampe.

Na Indexov upit o tome zašto na prijelazu na kojem se dogodila tragična nesreća u kojoj je poginulo dvoje djece (4) i žena (27) nije bilo rampe, iz HŽ Infrastrukture poslali su ovo priopćenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prenosimo ga u cijelosti.

"Dana 15. rujna 2022. u 09.29 sati na pruzi R202 između kolodvora Rasinja i Ludbreg došlo je do izvanrednog događaja u kojemu je na željezničko-cestovnome prijelazu osiguranom prometnim znakovima (STOP i Andrijin križ) i trokutom preglednosti osobni automobil podletio pod vlak. Do završetka policijskog očevida koji je u tijeku željeznički promet je na dionici Rasinja – Ludbreg u prekidu. Prijevoz putnika osiguran je zamjenskim autobusima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi željezničko-cestovni i pješački prijelazi na željezničkoj mreži u Republici Hrvatskoj osigurani na jedan od zakonom propisanih načina bilo da je riječ o prijelazima osiguranim prometnim znakovima, svjetlosno-zvučnom signalizacijom ili polubranicima.

Međunarodne statistike pokazuju da su u čak 98% slučajeva nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima posljedica zanemarivanja i nepoštivanja prometnih znakova i prometne signalizacije od strane sudionika u cestovnome prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apeliramo na sve sudionike u cestovnome prometu (vozače, bicikliste, pješake) da poštuju prometna pravila i prometnu signalizaciju", stoji u priopćenju .

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo