Inflacija u Hrvatskoj je preskočila deset posto i došlo do 10,8 posto. RTL Danas je, stoga, napravio veliko istraživanje gdje su provjerili što je najviše poskupjelo u Hrvatskoj u godinu dana.
Rezultati pokazuju kako je od svibnja 2021. godine prijevoz poskupio za 19 posto, hrana i bezalkoholna pića za više od 15 posto, a restorani i hoteli više od 12 posto. Stanovanje sa svim režijama (voda, struja i plin) plaća se devet posto više, a toliko je otprilike skuplja i obuća i odjeća. U godinu dana je najviše poskupjela energija, i to za 21 i pol posto. Struja, plin i gorivo trebaju nam baš svima, pa smo svi osjetili ova poskupljenja.
Nezadovoljni građani
"Ulje je poskupilo, benzin je poskupio… ma sve je poskupilo, kaj pričamo? A isto mi je, ali imam manje", rekao je Miro iz Zagreba, a Vesna iz Opatije kaže: "Nekad sam za nas pet trošila onoliko koliko trošim za nas troje".
Ministar financija, Zdravko Marić, rekao je kako bi bio najsretniji na svijetu kada bi rekao "vrhunac nas čeka tada i tada i nakon toga ide smirivanje. Zaista je teško predviđati bilo kakve trendove i donositi jednoznačne odluke."
Visoka potrošnja tijekom turističke sezone
SDP-ov Boris Lalovac smatra kako će cijene i dalje rasti jer ulazimo u turističku sezonu kada potrošnja raste.
"Turistički sektor je rekao da su im se cijene energenata, odnosno struje povećale 400 posto što znači da će oni to sigurno prevaliti na krajnjeg potrošača, odnosno krajnjeg gosta i bojim se da će inflacija sigurno ubrzavati negdje do devetog mjeseca."
Marić: 'Treba biti hladne glave'
Proračun se tako puni pa svi oporbeni programi antiinflacijskih mjera počivaju na vraćanju tog novca u sustav.
"Onoliko koliko raste inflacija pa dajte im da im toliko rastu mirovine, pa neće oni iznijeti novac iz zemlje, neće se ništa loše dogoditi. Neto će na kraju biti nula", predlaže Mostov Božo Petrov.
Lalovac predlaže kako Vlada hitno mora ići na rasterećenje neoporezivog dijela dohotka, a osim oporbe, mjere predlažu i poduzetnici, ugostitelji i sindikati. Ministar smiruje i kaže kako je sve na stolu, ali kako treba biti odgovoran i hladne glave.