ERDOGAN UKLIZAO NA OVE PROSTORE I SAD GRADI NAJVEĆU DŽAMIJU NA BALKANU: / Je li samo jako religiozan ili se radi o nečem ozbiljnijem?

Image
Foto: AFP, ADEM ALTAN

Namazga džamija imat će minarete visoke 50 metara, a moći će primiti više od 5000 ljudi

26.1.2019.
17:40
AFP, ADEM ALTAN
VOYO logo

U trenutku kad na Balkanu jačaju tenzije između Rusije i Turske, dvije zemlje koje silno žele pokazati svoj utjecaj u ovoj regiji, Recep Tayyip Erdogan odlučio je pojačati svoja nastojanja da u tu svrhu koristi i religiju. Erdogan, naime, u centru Tirane gradi najveću džamiju na Balkanu koju financira Dinaet, turski Direktorat za vjerska pitanja.

Velika džamija u Tirani (Namazga džamija) moći će primiti više od 5000 ljudi, a imat će i veliku biblioteku, kulturni centar i konferencijsku dvoranu, piše Blic. Središnja kupola bit će visoka 30 metara, a četiri minareta 50 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pada komunizma u Albaniji, tamošnji muslimani žalili su se na diskriminaciju te su govorili kako se moraju moliti na ulici, zbog čega je tadašnji predsjednik, Sali Beriša, položio kamen temeljac džamije u blizini parlamenta. No, odluka o izgradnji je odgođena zbog urgiranja predsjednika parlamenta a nova je donesena 2010. godine, a potpisao ju je Edi Rama, koji je tada bio gradonačelnik Tirane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Simbol bratstva'

2015. godine, je i sam Erdogan prisustvovao polaganju kamena temeljca te je tada rekao kako će džamija biti simbolom bratstva dviju nacija.

Turska je u zadnjih nekoliko godina i na Kosovu financirala obnovu više vjerskih objekata koji potječu još iz osmanskog doba, a u planu im je i u Prištini izgraditi džamiju poput ove u Tirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ne ukazuje ovaj trend samo na Erdoganove vjerske osjećaje, već i na njegove, kako ih neki analitičari nazivaju, neo-osmanske tendencije, plan za dugoročnu prisutnost Turske na Balkanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo