CJEPIVO NOVAVAXA / Epidemiologinja o novom cjepivu: 'Namijenjeno je za primarno cijepljenje i razlikuje se od ostalih. Nuspojave? Traju dan-dva'

Kazala je da su nuspojave cjepiva u okviru očekivanih te da cjepivo ima dobar sigurnosni profil

5.2.2022.
20:00
VOYO logo

U Hrvatsku za tri tjedna stiže novo proteinsko cjepivo protiv covida-19 američke tvrtke Novavax. Riječ je o cjepivu proizvedenom bez korištenja genetskog materijala, na bazi proteinskih čestica. 

To je peto cjepivo protiv korone koje će biti dostupno u Hrvatskoj, a namijenjeno je starijima od 18 godina. Primjenjuje se u dvije doze, uz vremenski razmak od tri tjedna između doza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O novom cjepivu RTL-ova reporterka Zorana Čičak Kulić razgovarala je s Gorankom Petrović, epidemiologinjom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

"Ukupno se nabavlja 198 tisuća doza od čega bi 69 tisuća trebalo doći u prvoj isporuci u zadnjem tjednu veljače. To je proteinsko cjepivo koje je namijenjeno za primarno cijeljenje protiv covida odraslih osoba od 18 godina nadalje. To je cjepivo koje za razliku od ovih koji koristimo ima u sebi šiljak protein, dok kod ovih cjepiva, bilo da se radi o mRNA ili adenovirusnim vektorskim cjepivima mi sami kad se cjepivo trebamo napraviti šiljak protein i na njega stvoriti imunosni odgovor", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je i da je cjepivo odobreno za primarno cijepljenje za one koji nisu primili nikakvo cjepivo protiv covida-19. Kazala je i da u ovom trenutku nema preporuka da se cjepivo daje onima kojima je istekao imunitet nakon cijepljenja. 

Kazala je i da su nuspojave cjepiva u okviru očekivanih te da cjepivo ima dobar sigurnosni profil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najčešće nuspojave koje su registrirane su bolna osjetljivost lokalno na mjestu primjene cjepiva, to prolazi za dan-dva spontano, a od sistemskih su glavobolja, bolovi u mišićima, zglobovima, umor, osjećaj mučnine i to traje nekoliko sati do dan i spontano prolazi. Češće se javlja kod mlađih osoba i nakon druge doze", kazala je. 

Na pitanje je li cjepivo učinkovitije u borbi protiv omikrona, Petrović je kazala da te informacije ne možemo imati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vrijeme kada su se istraživanja provodila nije bilo omikrona i delta varijante, bio je wuhanski soj i alfa varijanta. Za pretpostaviti je da je učinkovitost ovog cjepiva na razini mRNA cjepiva", kazala je. 

Na pitanje kada možemo očekivati u Hrvatskoj cjepivo koje će jače djelovati protiv omikrona, Petrović je kazala: "Što se tiče učinkovitosti cjepiva protiv omikrona, istina je da omikron uspješno izbjegava taj imunološki odgovor u smislu zaražavanja i simptomatske bolesti. Moramo ponavljati da sva cjepiva koja jesu na raspolaganju jako dobro štite od teških oblika bolesti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirala je i znači li pad broja novozaraženih da idemo prema kraju ovog vala.

"Registriramo lagani pad, nije to onaj stabilni koji željno iščekujemo, ali vjerujem da smo na dobrom putu prema završenju omikron vala", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo