'PROPUSTILI SMO PRILIKU' / Epidemiolog upozorava: 'Predviđanje je da će 6. studenog od korone umrijeti 37 ljudi. Isto je kao prošle godine...'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Žalosno je, što smo propustili povijesnu priliku da se prije ljeta svi procijepimo, kazao je epidemiolog dr. Miroslav Venus

6.10.2021.
21:57
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Epidemiolog dr. Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva i ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo u Virovitičko-podravskoj županiji, kazao je da se u Hrvatskoj ponavlja identična situacija kao prije godinu dana, s time da je uzlazni val broja zaraženih i umrlih lani, krenuo mjesec dana kasnije nego što je slučaj sada.

"Te trendove uočavam i u svojoj županiji, mi primjerice imamo udio pozitivnih u broju testiranih oko 35 posto. To je jako puno i govori nam da je zapravo puno više zaraženih od službenih brojki. Danas imamo 43 pozitivna, a takvu brojku još nismo imali u ovoj godini, a mi smo dobar lakmus za cijelu zemlju", tumači liječnik, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve mlađi umiru

Ono što zabrinjava je da svakoga dana iz bolnica stižu vijesti u smrti mlađih osoba, kao što je danas objavljeno da je preminuo 33-godišnjak iz Zadra. On nije bio cijepljen, a prije korone je bio zdrav.

Image
OVO NIJE ŠALA /

Neugodna nuspojava korone s kojom se neki bore mjesecima: 'Jedva sam hodala, završila i u kolicima...'

Image
OVO NIJE ŠALA /

Neugodna nuspojava korone s kojom se neki bore mjesecima: 'Jedva sam hodala, završila i u kolicima...'

"Vrhunac četvrtog vala, u smislu dnevnog broja novih slučajeva zaraze, IHME je za Hrvatskoj predvidio 13. listopada, a najveći dnevni broj umrlih tri tjedna kasnije, 6. studenoga. Tad bi prema njihovom predviđanju od COVID-a moglo umrijeti 37 osoba u jednom danu, a nakon tog bi se stanje pomalo stabiliziralo. Mislim da takve procjene nisu nimalo nerealne i nema razloga da im ne vjerujemo", kaže Venus o procjenama Neovisnog instituta za metriku i procjene u zdravstvu (IHME) iz Washingtona koji je predvidio da će broj ukupno preminulih u Hrvatskoj do 1. prosinca dosegnuti 10.625.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žalosno je, što smo propustili povijesnu priliku da se prije ljeta svi procijepimo, i s onda takvom procijepljenošću od nekih 75 posto, danas budemo otvorena zemlja kao primjerice Danska koja ima oko 77 posto cijepljenih", kaže Venus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo