'ENGLEZ KRAJ VARAŽDINSKIH TOPLICA' / Vatrogasno vozilo Dennis stiglo iz muzeja, i zamijenit će stari Magirus. Dovoljno za slavlje u selu

Image
Foto: Privatni album

Staro vozilo koje su imali do sad neće umiroviti, otkupio ga je član DVD-a i obećao posuditi svaki put kad zatreba

Katarina Dimitrijević Hrnjkaš

Katarina Dimitrijević Hrnjkaš

Dajte joj 100 metara ulice i u njoj će naći heroja ili skandal. Novinarstvo joj je strast, ne posao

28.5.2024.
16:33
Privatni album
VOYO logo

Volan na desnoj strani njima je najmanji problem, iako je stiglo iz engleskog muzeja, vatrogascima dobrovoljcima iz Donje Poljane kraj Varaždinskih toplica zlata vrijedi! Jer i kad je iz muzeja i dalje je daleko mlađe od vozila koje su vatrogasci do sad imali.

"Zove se Dennis, a mi se sad pravimo Englezi", kroz smijeh nam je rekao Mario Katalenić, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Donjim poljanama i potpredsjednik Vatrogasne zajednice Grada Varaždinske toplice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže, već ga je isprobao, provozao se nekoliko kilometara i vatrogasno vozilo za njih je dobitak na Jackpotu.

Image
Foto: Privatni album

Ali otkud muzejski primjerak u njihovu mjestu? "Kolege iz Nottingham lani su bili kod nas i pitali jesmo li zainteresirani da nam poklone svoje vozilo. Mi smo koristili staro koje ima više od 50 godina. Prihvatili smo i upravo nam je stiglo njihovo. Kolege iz Engleske su dva dana vozile do nas i napokon je tu", rekao nam je zapovjednik DVD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Privatni album

Iako je u muzeju bio desetak godina, prešao je svega oko 120 kilometara. Daleko manje od njihova starog vozila. U šali potvrđuje da je "skoro ispod čekića" izašao. "I zove se Dennis. Njegova je specifičnost što to nije vozilo koje se prenamijenilo u vatrogasno, što zna biti često, nego je Dennis u startu proizveden baš za vatrogasne svrhe", govori naš sugovornik.

Image
Foto: Privatni album

Iako su ga dobili na poklon i iako je izašao iz muzeja, zapovjednik kaže da je njegova vrijednost možda i veća od 100 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo kako je voziti s volanom na desnoj strani, a on kaže da treba svega nekoliko kilometara da se vozač privikne na retrovizore, a onda da se jednostavno zaboravi. "I nije to prvo vozilo koje je stiglo s volanom na desnoj strani,t ako da nije ništa novo kod nas, ima takvih vozila još u Hrvatskoj", kaže nam.

No ne ostaju baš bez starog vozila. Otkupili su ga iz tvrtke Metal Obad koja zapošljava oko 130 radnika. "Šef tvrtke naš je dobrovoljac u vatrogasnom društvu, otkupio ga je radi sigurnosti u svom pogonu i rekao je da ostaje u našem selu, ako će nam trebati da uz Dennisa imamo još jedno vatrogasno vozilo", govori Katalenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako je riješen misterij muzejskog primjerka vatrogasnog vozila koji je nakon 10 godina izlaganja ponovo upogonjen da radi ono za što je i napravljen - vatrogasne intervencije.

Inače, vozilo je stiglo iz britanskog muzeja u Nottinghamshireu u Engleskoj, umirovljeno je 2014. godine. Iz samog muzeja potvrdili su nam da su ga donirali i tako zamijenili dotrajalo vozilo u hrvatskom selu - Magnus Deutz iz 1970. Cijelu je operaciju uspješno koordinirala zapovjednica Vatrogasne zajednice Varaždinskih Toplica Marinela Belavić. Glasnogovornik britanskog muzeja Paul Horton rekao je da je organizacija shvatila kako je vozilo još uvijek u dobrom stanju i prikladno za korištenje te su ga isprva planirali poslati u Ukrajinu kao pomoć u ratnoj zoni. Zbog straha da će se tamo uništiti u borbama, odlučili su ga preusmjeriti u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako je u našoj kolekciji već dugo, još uvijek je operativan", kazao je Horton priznajući da im je bilo malo teško rastati se od ovog vozila. "U skladištu je bio od prošlog kolovoza, dok se čekalo da se na njemu obave radovi kako bi vozilo opet bilo u potpunosti operativno", dodao je.

POGLEDAJTE VIDEO: RTL povezao vatrogasce s mamom bebe koju su spasili: Mališan je dobio i plišanca za hrabrost

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo