Engleska 1996.

Image

Dotad najbrojnije Europsko prvenstvo održano je u 'kolijevci nogometa'. Prvi put se igralo četvrtfinale, prvi put nije odlučivala bolja gol-razlika, već omjer u međusobnim dvobojima, prvi put je uveden 'zlatni gol' i prvi put je na velikom natjecanju igrala - Hrvatska!

20.5.2012.
20:50
VOYO logo

Dotad najbrojnije Europsko prvenstvo održano je u 'kolijevci nogometa' (16 reprezentacija raspoređeno u četiri skupine, dvostruko veći broj nego 1992.). U prvi put uvedena četvrtfinala plasirale su se po dvije prvoplasirane vrste u skupinama.

Između dvije momčadi s jednakim brojem bodova nije odlučivala bolja gol-razlika, već omjer u međusobnim dvobojima. Prvi put na seniorskim natjecanjima o pobjedniku je odlučivao 'zlatni gol'...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Englezi su se nadali ‘naplatiti’ domaćinstvo, poput prvenstva 1966. Izbornik 'Gordog albiona' Terry Venables predstavio je nogometnom svijetu nova imena - Darrena Andertona, Stevea McManamana, Jamieja Redknappa, te braću Neville - Phila i Garyja.

Image
Foto: skysports.com

Momčad je, međutim, i dalje ovisila o dobrom danu Paula Gascoignea. Njemačka se nije činila jakom kao inače, Španjoska i Italija nisu imale razvikanih zvijezda, a Rusija i Češka došle su na turnir s reputacijom prosječnih momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put na Europskom prvenstvu pojavila se Hrvatska, Francuzi su došli bez Cantone. Nizozemci, s ‘vojskom’ mladih igrača (Reiziger, Bogarde, Davids i Seedorf), ugurali su se na posljednji vlak za EURO (bolji u ‘doigravanju’ s Ircima 2:0).

Engleskoj je ždrijeb u istoj skupini namijenio Škote, protiv kojih su slavili (2:0), kao i protiv Tulipana (4:1). Španjolci i Francuzi u skupini su bili bolji od balkanskog dvojca Bugarska-Rumunjska. Veliko četvrtfinalno iznenađenje bili su Česi, putnik u drugi krug natjecanja uz Elf. Kući su morali Talijani i Rusi (ključni trenutak češko slavlje protiv Talijana 2:1).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VIDEO: "Naše vatrene godine"

U skupini D povijesni prodor dalje ostvarila je Hrvatska. Turski vratar Rüstü Reçber odolijevao je ‘vatrenim’ pokušajima sve do kombinacije Asanović-Vlaović. Napadač iz Nove Gradiške, koji je samo šest mjeseci prije bio na operacijskom stolu, ‘prošpartao’ je, međutim, uz Alpayja Özalana i pogodio za nezaboravni hrvatski trijumf (1:0).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoboj Hrvata i Danaca pretvorio se, pak, u ‘one man show’ Davora Šukera. Najprije je pogodio s ‘bijele točke’, nakon što je Schmeichel oborio Stanića, potom je asistirao Bobanu za 2:0, a zatim lobom ponizio velikog Schmeichela za konačnih 3:0.

S rezervnom momčadi Portugalci su u posljednjem susretu u skupini potukli Blaževićevu vrstu s 3:0. Hrvatski nogometni san u četvrtfinalu je okončao Elf, uz golemu pomoć švedskog suca Sundella (2:1 – strijelci za Nijemce Klinsmann i Sammer, za ‘vatrene’ Šuker).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Česi su u četvrtfinalu svladali favorizirane Portugalce (1:0 - Poborsky). Francuska je slavila protiv Nizozemaca nakon jedanaesteraca (0:0 poslije 90 minuta, 5:4 poslije udaraca s bijele točke), a iako slabiji, Englezi su na isti način nadvisili Furiju (0:0, 4:2).

U oba polufinalna okršaja odlučivali su udarci s najstrože kazne. Tragičar polufinala na Wembleyju između Engleske i Njemačke, oslabljene neigranjem Klinsmanna, Kohlera i Baslera, bio je Gareth Southgate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Promašio je odlučujući ‘elver’, završilo je ukupno 6:5 za Nijemce (nakon 90 minuta 1:1, strijelci Shearer i Kuntz). Southgate nakon toga nije pucao jedanaesterac sljedeće tri godine.

U sudaru momčadi s jakim obranama, Česi, bez ‘požutjelih’ Bejbla, Suchopareka, Latala i Kuke, sa 6:5 su nakon jedanaesteraca slavili protiv ‘Galskih pijetlova’ (bez golova tijekom 90 minuta).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kouba je obranio udarac Pedrosu, Kadlec je pogodio odlučujući udarac i Češka se vinula do neslućenih visina. Ozljedama desetkovana Njemačka mogla je pozvati dva nova igrača, nezaliječen je zaigrao i Klinsmann.

Image
Foto: sportige.com

Češka je povela s bijele točke, strijelac je bio Patrick Berger. Vogts je, međutim, u igru uveo Bierhoffa i pokazalo se to fenomenalnim izborom. Bierhoff je najprije izjednačio, a zatim u produžetku ‘zlatnim golom’ odveo Njemačku do naslova. Bio je to prvi veliki naslov odlučen ‘zlatnim golom’…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOMČAD PRVENSTVA:

  1. Andreas Kopke (Njem)
  2. Laurent Blanc (Fra)
  3. Marcel Desailly (Fra)
  4. Matthias Sammer (Njem)
  5. Paolo Maldini (Ita)
  6. Paul Gascoigne (Eng)
  7. Karel Poborsky (Češ)
  8. Dieter Eilts (Njem)
  9. Alan Shearer (Eng)
  10. Hristo Stoichkov (Bug)
  11. DAVOR ŠUKER (HRV)

NAJBOLJI STRIJELAC:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alan Shearer (Eng) - 5

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo