TEŠKI UVJETI RADA / Ekskluzivno RTL Danas: Pogledajte kako izgleda operacija pacijenta u samoizolaciji

Klinička bolnica Dubrava od danas je zatvorila vrata svoje hitne pomoći za sve pacijente, osim one zaražene koronavirusom

22.10.2020.
19:00
VOYO logo

Hitne pacijente primat će druge zagrebačke bolnice, a na prostor hitne u Dubravi stižu novi kreveti. Njih više od stotinu, jer su dosadašnji kapaciteti popunjeni. Iz bolnice upozoravaju - ako se ovakav trend nastavi, ni novi kreveti neće biti dovoljni.

Kreveti za koje su se, ovog proljeća, nadali da im neće trebati, trebaju ove jeseni. Klinička bolnica Dubrava gotovo je puna.

"Tu je dodatnih 110 kreveta za covid bolesnike, zato je zatvoren hitni prijem. Situacije je ozbiljna, kao što ste rekli, ali Klinička bolnica Dubrava radi trenutno i covid dio i za one koji nisu pozitivni na koronu i za one ljude koji s covidom, ali bolesni od drugih bolesti", kazao je Ivica Lukšić, koordinator Primarno respiratorno intenzivističkog centra KB Dubrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se kreveti pune, spremni su šatori, a bude li potrebe u vrlo kratkom roku i Arena.

"Nisam odgovoran za brzinu širenja infekcije, ali su ću napravit sve da prilagodim zdravstveni sustav za novonastale brojke. Uvijek nam ostaje ona treća okolnost, ARENA i slični kapaciteti u drugim većim gradovima. Apeliram da spoznamo broje i spoznamo pravce kretanja i da se uozbiljimo i da zajedno doprinesemo tome da nam ovi dodatni kapaciteti ne budu potrebni", kazao je Vili Beroš, (HDZ) ministar zdravstva.

"Pa to će sigurno značajno utjecati na naš rad. Mi smo inače sad pod povećanim pritiskom, ne zbog broja, nego čisto zato to pacijenti kod kojih se sumnja na COVID infekciju mora ih se izolirati. Pucanje po šavovima je malo prejaki izraz, ali sigurno je teško",  Ivan Gornik, pročelnik OHBP-a KBC-a Zagreb.

Ovako izgleda operacija pacijenta u samoizolaciji. Pod punom zaštitnom opremom, kao da je i pozitivan. Na operaciji je bila i anesteziologinja Pavičić Šarić. Kaže nije riječ o hitnom slučaju, uz koronavirus druge bolesti nisu stale. I u njihovu bolnicu će dio hitnih pacijenata.

To je jedna situacija koja će značiti veći priljev pacijenata i veći priljev posla, značit će i veći angažman zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja. No to je tako, drugačije ne može biti, mi moramo preuzeti dio hitne službe obzirom da KB Dubrava postaje covid bolnica.

A baš tu bolnicu otpočetka epidemije napustilo je više od 50 medicinskih sestara.

"U KB Dubravi su već i prije radile u otežanim uvjetima, u ovom odlukom se one stavljaju u jedan nepovoljan položaj. Blic Imam jednu informaciju iz županijske bolnice koji imaju zaposleno 350 medicinskih sestara, u samo dva dana im je ispalo 50 sestara što su zaražene, a što iz samoizolacije", kazao je Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

Da se bolnice pune govori i činjenica je gotovo 700 pacijenata na bolničkom liječenju, a u 24 sata ih je 13 završilo na respiratoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo