PROMOCIJA PLUS ZA RTL / EKSKLUZIVNO Građani velikom većinom podupiru Vladine mjere, no protive se zadiranju u Zakon o radu!

RTL u suradnji s Promocijom plus donosi rezultate istraživanja o podršci građana Vladinim ekonomskim mjerama

4.4.2020.
18:45
VOYO logo

RTL vam u suradnji s agencijom Promocija plus ekskluzivno donosi odgovore na pitanja kako hrvatski građani ocjenjuju Vladine mjere za gospodarstvo i očuvanje radnih mjesta, što još očekuju od Vlade i daju li joj potporu za rezove u javnom sektoru. Rezultate je u RTL-u Danas prezentirala Damira Gregoret

Dva vala Vladinih mjera su različito prihvaćena u javnosti, a pokazuju to i rezultati istraživanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 80 posto ispitanika podržava travanjski paket

Image
Foto: RTL

Travanjski paket, koji je uzeo u obzir glasne kritike i poslodavaca i analitičara pa i oporbe, više od 80 posto ispitanika ocjenjuje izrazito ili uglavnom dobrim. Da je loš, poručuje 13,4 posto ispitanika, a ne zna 6,6 posto. Paket ima više od 80 posto potpore među zaposlenicima i privatnog i javnog sektora, a najmanje među slobodnim profesijama i samozaposlenima. 

Po biračkom tijelu najpozitivnije ih ocjenjuju birači HDZ-a, više od 90 posto, a visoka je potpora vidljiva i među ostalim strankama pa i oporbenima. Najslabija je potpora među biračima MOST-a i Domovinskog pokreta Miroslava Škore. Iako znamo da cijela oporba zahtijeva više od Vlade; SDP je poslao i svoj prijedlog mjera, očekuju se i amandmani, većina je najavila da će na glasovanju u utorak mjere i od njih dobiti zeleno svjetlo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Ruke oporbe Vlada je imala i na glasovanju o prvom paketu mjera u ožujku, ali uz oštre kritike. I kod ispitanika je vidljiva veća zadrška, odnosno niža potpora. 57,4 posto ispitanika mjere iz ožujka ocjenjuje izrazito ili uglavnom dobrima, a da su uglavnom i izrazito loše smatra ih 34,5 posto. Znatno niža potpora prvotnim mjerama vidljiva je kod baš svih stranaka; i vladajućih i oporbenih. 

76,1 posto ispitanika podržava ukidanje parafiskalnih nameta

Image
Foto: RTL

Veliko je prihvaćanje zabilježio prijedlog Hrvatske udruge poslodavaca i dijela ekonomskih analitičara da Vlada posebnim zakonom tijekom krize ukine ili znatnije smanji parafiskalne namete poput članarina, naknada, koncesija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki, poput HGK već su privremeno ukinuli tu obvezu, a da tako treba biti i s ostalima nametima smatra više od tri četvrtine ispitanika - 76,1 posto. Za tu opciju nije 20,3 posto ispitanika. Među protivnicima je najviše onih koji su zaposleni u javnom sektoru, no i među njima je gotovo 70 posto onih koji to priželjkuju.

70 posto ispitanika za rezove u javnom sektoru

Image
Foto: RTL

Za rezove u javnom sektoru, uz iznimku onih koji su sada na prvoj crti obrane od koronavirusa, Vlada ima znatnu potporu javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjivanje plaća u javnom sektoru, bez zadiranja u primanja zdravstvu, policiji, vatrogascima i vojsci, uglavnom ili potpuno podržava 70 posto ispitanika. Uglavnom i nikako tome se protivi nešto više od četvrtine ispitanika.

Pri tome je među biračima gotovo svih stranaka više onih koji podržavaju takve rezove, premijerovim rječnikom: solidarnost realnog i javnog sektora, a jedino među biračima stranke Milana Bandića i Hrvatskih suverenista je više onih koji se ovoj opciji protive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Podrška smanjenju plaća u dijelu javnog sektora očekivano je najveća u privatnom sektoru; gotovo 80 posto, slijede slobodne profesije i samozaposleni. Za tu je opciju više od 70 posto umirovljenika i 66,5 posto nezaposlenih.

Manja je potpora među kućanicama, a unutar samog javnog sektora više od 60 posto podržava vlastito smanjenje plaća. Najmanja potpora rezovima plaća u javnom sektoru vidljiva je među učenicima i studentima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo 60 posto protiv izmjena Zakona o radu

Image
Foto: RTL

I na kraju - što ispitanici misle o promjeni dijela odredbi Zakona o radu čime bi se omogućilo smanjenje materijalnih prava radnika u pogođenim tvrtkama dok traje kriza. Za tu je opciju potpuno ili uglavnom tek trećina ispitanika dok ju uglavnom ili nikako ne podržava gotovo 60 posto ispitanika. Upravo zaposleni u privatnom sektoru najveći su protivnici promjena Zakona o radu u ovim kriznim uvjetima. 

Vidjeli smo što građani priželjkuju, a ono što nitko ne zna jest koliko će s jedne strane zdravstvena, s druge ekonomska kriza trajati. O tome ovisi koliko će Vladine mjere biti dovoljne, a i sada je jasno da neće biti posljednje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 31. ožujka do 3. travnja CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske.

Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo