SMJEŠTENE U ZAGREBAČKI ZOO / EKSKLUZIVNO DORH istražuje: Uginuo dio od 250 tisuća jegulja pronađenih u prtljazi Južnokorejaca

Jegulje su prije mjesec dana privremeni dom našle u Zoološkom vrtu, a tada ih je bilo 252 tisuće

11.3.2019.
20:35
VOYO logo

Nakon nesvakidašnjeg ulova hrvatskih carinika na zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman, kada su prošlog mjeseca ulovili dvojicu Južnokorejaca s 250 tisuća jegulja u prtljazi, te iste jegulje završile su na skrbi u Zološkom vrtu u Zagrebu. Kako ekskluzivno doznajemo, dio životinja je uginuo, a radi se o  strogo zaštićenoj europskoj vrsti jegulja.

Jegulje su prije mjesec dana privremeni dom našle u Zoološkom vrtu, a tada ih je bilo 252 tisuće. Sada ih je, neslužbeno doznajemo, upola manje. Iz Zoološkog vrta odgovora nema, no stigla je potvrda iz Ministarstva zaštite okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polovica jegulja uginula u roku 3 dana

Iz resornog Ministarstva kažu kako je polovica jegulja uginula u roku od 3 dana otkako su stigle u ZOO vrt i to zbog pakiranja i krijumčarenja. Uz to, dio jedinki bio je pozitivan na virus, inače odgovoran za ugibanje jegulja na japanskim uzgajalištima.

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon analize kontaktirali su  Ministarstvo poljoprivrede, Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane koja je preuzela postupanje nad životinjama i naredila provedbu biosigurnosnih mjera u objektu do donošenja konačne odluke.

"Nakon zapljene jegulja u Zračnoj luci Zagreb, zaplijenjene jegulje su smještene u Zoološki vrt grada Zagreba na privremenu skrb, a Ministarstvo se konzultiralo s nekoliko drugih država članica Europske unije koje su prethodnih godina imale veći broj slučajeva zapljena jegulja, kako bi istražili mogućnosti vraćanja jedinki u prirodu. Kako se radi o jeguljama nepoznatog podrijetla, preduvjet za eventualno puštanje u prirodu bilo je da se utvrdi njihovo zdravstveno stanje. No životinje su zbog metoda pakiranja i načina krijumčarenja u značajnom broju uginule u roku od 72 sata. Nakon stabilizacije uvjeta držanja i adekvatne skrbi u Zoološkom vrtu grada Zagreb gdje se o njima brinu stručnjaci, ostatak jegulja je u zadovoljavajućem stanju. Uzorci uginulih jedinki upućeni su u Hrvatski veterinarski institut na patološku, virusološku, bakteriološku i molekularnu analizu. Nažalost, utvrđeno je da je dio uzoraka pozitivno na rhabdovirus Eel virus European X. Kontaktirano je Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane koja je preuzela postupanje nad životinjama i naložila provedbu biosigurnosnih mjera u objektu do donošenja konačne odluke", odgovorili su RTL-u iz Ministarstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekordna zapljena u zračnoj luci Franjo Tuđman

Neslužbeno, jegulje su plivale u novim bazenima u ZOO vrtu i to u servisnim prostorijama za uzgoj životinja. Sve to nakon rekordne zapljene u zračnoj luci Franjo Tuđman. S jeguljama u torbama uhićena su dvojica Južnokorejaca kojima prijeti kazna od 3 do 5 godina zatvora. Stručnjaci objašnjavaju najčešće rute krijumčarenja.

"One ljude koje su ulovili s tim jeguljama, oni su te jegulje uzeli najčešće u Francuskoj, Portugalu, Španjolskoj i Engleskoj. Sad ih u zadnje vrijeme nose u Aziju", rekao je Milorad Mrakovčić, znanstveni savjetnik u Institutu za ekološka istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 6000 eura stoji kilogram mladih jegulja na crnom tržištu. Europska unija zabranila je njihov izvoz pa su još traženije.  Europska jegulja rijetko se mrijesti. Unatrag 15 godina smanjuje se populacija jegulja u Hrvatskoj. Inače jegulje se najčešće hrane jajima bakalara. 

"To je kao neka pasta koju im daju za jest i rastu jako brzo. U 6 do 18 mjeseci moraju stalno razdvajati, one mogu narasti na 180 do 200 grama", kaže Mrakovčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli slučaj s jeguljama istražuje mjerodavno državno odvjetništvo. 

Hudson i Rex
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike