EKONOMSKI STRUČNJACI O SPAŠAVANJU AGROKORA: / 'Država mora reagirati, ali nikako ne bi smjela povući jedan potez'

Image

Izgleda da je većina poznavatelja tržišta naklonjena spašavanju Agrokora, ali bez da država preuzima financijski rizik.

19.3.2017.
8:10
VOYO logo

KREDITNA AGENCIJA PONOVNO OCIJENILA POSRNULI AGROKOR: Sada znamo i kojih mu šest loših čimbenika ruši rejting

Kontroverzna kupnja Mercatora

Glede kupovine Mercatora, većina stručnjaka misli kako to nije bila pogreška, ali manji broj i dalje misli da je. Za Inu je, tvrde, možda prekasno, za Agrokor nije. I on, smatraju, mora biti prioritet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako Boris Teški, poslovni savjetnik i stručnjak za prehrambenu industriju, smatra kako kupnja Mercatora nije bila greška, a vrlo je izričit kad je u pitanju spašavanje Agrokora: “Kad se pogleda utjecaj Agrokora na BDP, odgovor je jasan", rekao je za Jutarnji list.

RUSI OTVORILI KARTE: Otkriveno što stoji iza zahtjeva Sberbanke i na koje točno pozicije u Agrokoru ciljaju postaviti svoje ljude

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzultant Željko Perić isto tako kupnju Mercatora ocjenjuje kao logičan poslovni potez, no ističe problem vrlo agresivne strategije financiranja dugom. Vjeruje kako je upravo to ona greška koja je Agrokor u više navrata dovodila u složene situacije, ali dok je sustav bio manji i dug niži, lakše se nalazilo rješenje. Dodaje da je Agrokor privatna kompanija koja je forsirala rast oslanjanjem na tuđi kapital, uvijek s minimumom vlastitog.

Agrokor ima dovoljno imovine

Image

Ljubo Jurčić

"To je legitimna, ali rizična strategija pa posljedice ne smije snositi nitko osim vlasnika kapitala. Agrokor ima dovoljno imovine i mogućnost da ponudi suvlasništvo investitorima koji bi bili voljni dati svježi novac i preuzeti suvlasničku poziciju u kompaniji. Država može samo dati snažnu poruku da želi da dobavljači i zaposlenici budu maksimalno zaštićeni. Može i aktivno pomagati u pregovorima s kreditorima, ali ne i preuzimati financijski rizik", kaže Perić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mercator je bio pogreška'

Ekonomist Ljubo Jurčić s druge strane vjeruje kako je pogrešno bilo kupiti Mercator jer se radilo o niskoproduktivnoj djelatnosti i visokom transakcijskom trošku, ali i on smatra da država na neki način treba spašavati Agrokor.

"Todorić je uložio punu imovinu u kupnju Mercatora, a prinos po imovini nije rastao proporcionalno tome", kaže Jurčić, i dodaje kako Agrokor proizvodi veliku društvenu korist te ako padne, može proizvesti veliku društvenu štetu. A to je onda predmet politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

AGROKOR IMA JOŠ JEDAN OZBILJAN PROBLEM: Ministar financija konačno rekao što očekuje od Todorića

Konzultant Damir Novotny slaže se da država može učiniti puno. Ali ne tako da troši svoj fiskalni kapacitet, kako na Inu, tako ni na Agrokor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Država bi morala osigurati da te tvrtke ostanu vitalne, zapošljavaju te ostanu dio hrvatskog ekonomskog prostora. Agrokor je posebno važan jer zapošljava velik broj ljudi i povezan je s velikim brojem kooperanata i proizvođača. Stoga mu Vlada i političke elite moraju pomoći da se izvuče", smatra

Image
Foto: PIXSELL, Borna Filić

Damir Novotny

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo