VELIKO PRIZNANJE /

Efka Heder, ravnateljica SEECELa, kao jedini europski predstavnik ušla u top pet finalista za prestižnu nagradu GEN-a

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Razlog zbog kojeg je Heder izabrana među pet u svijetu i zbog kojeg je jedini predstavnik Europe jest njezina usmjerenost na borbu s jednim od ključnih globalnih izazova - razvojem nacionalne poduzetničke kulture

3.11.2016.
12:09
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Efka Heder, ravnateljica Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje Jugoistočne Europe (SEECEL), izabrana je među pet finalista za prestižnu nagradu „Startup Nations Award for Groundbreaking Policy Thinking“ u organizaciji Globalne poduzetničke mreže (GEN) koja uključuje 160 zemalja. 

Razlog zbog kojeg je Heder izabrana među pet u svijetu i zbog kojeg je jedini predstavnik Europe jest njezina usmjerenost na borbu s jednim od ključnih globalnih izazova - razvojem nacionalne poduzetničke kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od osnutka SEECELa, Heder snažno adresira izazov sistematskog razvoja nacionalne poduzetničke kulture kroz uvođenje poduzetništva kao međupredmetne teme u cijelu obrazovnu vertikalu nacionalnih obrazovnih sustava. Uvođenje takve novosti u obrazovni sustav nema za cilj stvaranje većeg broja poduzetnika, već je cilj puno viši, a to je stvaranje poduzetnih pojedinaca, bez obzira gdje oni rade. Uvođenje učenja za poduzetništva, odnosno razumijevanja ključnih ekonomskih koncepata, financijske pismenosti, projektnog menadžmenta i stvaranje pozitivnog stava pojedinaca prema promjenama predstavlja izrazito veliki dio SEECEL-ovih aktivnosti. 

Ostvarenje takvog cilja predstavlja kompleksan zadatak, jer obuhvaća prilagodbu i suradnju značajnog broja dionika, poput učitelja, nastavnika, profesora, ravnatelja, dekana, ali i poslovnog svijeta te donositelja politika u ministarstvima obrazovanja i ministarstvima ekonomije. Ovakav sistematski pristup cjeloživotnom učenju za poduzetništvo kao ključne kompetencije u skladu je s politikama i praksama Europske unije, a Heder ih je implementirala unutar SEECEL-a kroz kontinuiranu, strukturiranu i kvalitetnu regionalnu suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EFKA HEDER BIOGRAFIJA 

Prije dolaska u SEECEL, Efka je bila međunarodni stručnjak za poduzetničko učenje i analitičar razvojnih politika u agenciji Europske Komisije - Europskoj Zakladi za Izobrazbu (ETF) gdje je uglavnom surađivala s IPA (Instrument for Pre Accession), MEDA (Mediterranean Economic Development Area) i EU zemljama. U Hrvatskoj, gđa. Heder je radila i kao pomoćnica ravnatelja u Zavodu za školstvo Republike Hrvatske.

Heder je studirala na Sveučilištu u Zagrebu gdje je završila zemljopis na katedri prirodnih znanosti te je završila poslijediplomski studij na temu Ekonomije, Poduzetništva i Obrazovanja na Sveučilištu Delaware u SAD-u. 

O SEECEL-u

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S ciljem osnaživanja i osiguravanja utjecaja obrazovanja na jačanje konkurentnosti, zemlje jugoistočne Europe zajedno surađuju na programima koji unaprijeđuju i potiču razvoj gospodarstva temeljenog na znanju, na temelju EU zakona o malom gospodarstvu koje promatra cjeloživotno učenje o poduzetništvu kao posebno samostalno područje.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske 2007. godine preuzelo je inicijativu za razvoj sustavne suradnje zemalja jugoistočne Europe sa ciljem stalnoga, sustavnoga i surađujućega razvoja cjeloživotnog učenja o poduzetništvu i na sastanku održanom 15. listopada 2008. godine vlade zemalja jugoistočne Europe i Turske dogovorile su osnivanje Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja jugoistočne Europe (u daljnjem tekstu: SEECEL) sa sjedištem u Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suosnivači SEECEL-a su Vlada Republike Hrvatske zastupana po Ministarstvu poduzetništva i obrta te Hrvatska gospodarska komora. Uz početno financiranje Vlade Republike Hrvatske i uz organizacijsku potporu Hrvatske gospodarske komore SEECEL je počeo sa radom u  u siječnju 2009. godine, a od srpnja 2009. godine radi kao samostalna ustanova temeljena na zakonima Republike Hrvatske.

SEECEL-om upravlja međunarodno Upravno vijeće koje čine predstavnici osam zemalja članica SEECEL-a (predstavnici ministarstva obrazovanja te  ministarstva nadležnog za provedbu Akta o malom poduzetništvu za Europu), predstavnici Europske komisije (DG NEAR i DG GROW), predstavnik Europske zaklade za izobrazbu (ETF), predstavnik Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), predstavnik Hrvatske gospodarske komore i Vijeća za regionalnu suradnju (RCC).

Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo