i u gustoći vode / DZS se pohvalio prvim podacima o turističkom intenzitetu ikad. Jedna regija je definitivni pobjednik

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Stopa turističkog intenziteta prikazana je kao odnos broja dolazaka ili noćenja turista na 100 stanovnika te kao odnos broja stalnih postelja na 100 stanovnika, dok je stopa turističke gustoće prikazana kao broj dolazaka ili noćenja turista na jedinicu površine (u km2) te kao broj stalnih postelja na jedinicu površine (u km2)

29.3.2023.
17:16
Srecko Niketic/PIXSELL
VOYO logo

Po prvi su put dostupni pokazatelji o stopi turističkog intenziteta i gustoće prema statističkim regijama, županijama, gradovima i općinama, istaknuli su iz Državnog zavoda za statistiku pa objavili podatke za prošlu godinu.

Tako je, navode, u Hrvatskoj u 2022. prosječna stopa turističkog intenziteta bila 29 stalnih postelja na 100 stanovnika te 2.326 noćenja turista na 100 stanovnika, dok su najveći broj noćenja turista na 100 stanovnika ostvarile tri općine koje se nalaze u Istarskoj županiji: Funtana ̶ Fontane, Vrsar ̶ Orsera i Tar-Vabriga ̶ Torre-Abrega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se pak tiče stope turističke gustoće, u Hrvatskoj je ona u 2022. prosječno iznosila 1 592 noćenja po četvornome kilometru. Među vodećim turističkim gradovima i općinama najviše stope turističke gustoće prema ukupnom broju noćenja turista imale su Funtana – Fontane, Medulin i Fažana – Fasana, dodali su potom pa zaključili da je u Hrvatskoj lani prosječno bilo 20 stalnih postelja po četvornome metru, a gradovi i općine s najvišom stopom turističke gustoće prema broju stalnih postelja bili su Funtana – Fontane, Medulin te Okrug.

Stopa turističkog intenziteta prikazana je kao odnos broja dolazaka ili noćenja turista na 100 stanovnika te kao odnos broja stalnih postelja na 100 stanovnika, dok je stopa turističke gustoće prikazana kao broj dolazaka ili noćenja turista na jedinicu površine (u km2) te kao broj stalnih postelja na jedinicu površine (u km2), zaključili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo