pripremaju plenum / Dvije zgrade, dva svjetonazora - jedan studij? Studenti Filozofskog smatraju da spajanje s KBF-om nije prirodno

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Arhiva

Večeras će na Filozofskom fakultetu u Zagrebu biti održan plenum studenata na kojem će odrediti strategiju 'borbe' protiv spajanja

6.4.2016.
19:05
Patrik Macek/PIXSELL/Arhiva
VOYO logo

Dvije zgrade, dva svjetonazora - jedan studij? Većina studenata Filozofskog fakulteta kaže kako to nije prirodno.

"Mislim da je to užasno i da se to ne smije dogoditi zato što su to dva različita svijeta koja nemaju što raditi zajedno", kaže Klara Volarić, studentica Filozofskog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ipak smo mi fakultet koji je uvijek bio lijeviji i liberalniji, i bojimo se da bi se tu mogao stvarati pritisak. Da je to gušenje nekog drukčijeg mišljenja koje ne odgovara establišmentu, dakle Kaptolu ili ovoj novoj vladi", kaže student Ivan Puh.

"Ako oni to prođu i ako imaju iste kvalifikacije kao i mi, zašto ne bi smjeli", kaže studentica Marija Tržić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako i Katoličko bogoslovni fakultet, kao i Filozofski, pripada zagrebačkom sveučilištu, upisi na njih bitno se razlikuju.

Za upis na KBF, kandidati ne polažu prijamni ispit, prolaze tek motivacijski postupak, ali moraju priložiti krsni list i preporuku župnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličan je postupak i pri zapošljavanju, gdje vjeroučitelji za rad u školi dobivaju preporuku župnika, što im automatski olakšava put za predavanje i drugog predmeta kojeg su završili na Filozofskom fakultetu, za kojeg će ipak morati polagati prijamni ispit.

"Zamislite, netko tko je kvalificiran da predaje hrvatski jezik i vjeronauk... Kako bi se takav učitelj odnosio prema učeniku koji kod njega sluša samo hrvatski jezik, ne i vjeronauk?", kaže Karlo Jurak, član studentskog zbora Filozofskog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diskriminacije, smatraju studenti Filozofskog fakulteta, neće biti tijekom, nego tek nakon studiranja, što dekana, šokantno, nimalo ne zabrinjava.

"Zapošljavanje je pomalo izvan onoga čime bi se ja trebao baviti. Kažemo, hoće li imati prednost zato što imaju vjeronauk? A zamislite ako netko studira vjernauk i našu povijest, hoće li taj, ako povijest ne bi našao, uz vjeronauk lakše u toj kombinaciji lakše naći posao. Baš zahvaljujući tome što ima vjeronuk...", kaže Vlatko Previšić, dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao da to nije pitanje sustava, prema suradnji dvaju svjetonazorski različitih fakulteta, ministar obrazovanja drži se po strani.

"Ja mislim da je to unutarnja stvar Sveučilišta u Zagrebu. Ali sam isto tako siguran da će naći rješenje", kaže ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar.

Bez jasnog stava o tome su i studenti KBF-a, za razliku od onih s Filozofskog fakulteta, gdje večeras pripremaju plenum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A prva točka dnevnog reda - svima je jasna.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo