'Svjetski, a naše' / Malo hrvatsko naselje postalo iznenada slavno: 'Dok se to nije dogodilo bili smo dva obična sela. Čak je i Sky news pisao o nama'

Nestvarne vrtače slične su onoj u Turskoj od 37 metara

2.3.2023.
9:48
VOYO logo

Dvije godine poslije, rupe koje su se otvorile u tlu nakon potresa na Baniji i dalje tamo stoje. Na njih nas je podsjetila ogromna rupa koja se pojavila na turskom tlu iza tamošnjeg razornog potresa, a o kojoj svi pričaju posljednjih dana.

Mečenčani. Naselje u općini Donji Kukuruzari za koje nitko do prije dvije godine nije ni čuo, a onda se dogodio potres. Malo naselje, 25 kilometara od Petrinje - iznenada je postalo slavno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok se vrtače nisu otvorile, bili smo dva obična sela. Do potresa. Objavljivali su na YouTubeu, čak nas je i Sky news objavio na svojim stranicama", kazao je Šime Cvitkušić iz Mečenčana za Danas.hr.

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Svjetski, a naše. Iako bi Mečenčani radije bili nepoznati. Jer ono što ih je proslavilo, progutalo im je vrtove, polja, nekima kuće, a prijetila je i evakuacija cijelom mjestu. Nestvarne vrtače slične su onoj u Turskoj od 37 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To nitko drugi nema

U dvorištu imaju nešto što nitko drugi u Hrvatskoj nema. U Mečenčanima su se nakon potresa pojavile velike vrtače, najveća je ova ovdje, a dublja je za jedan metar od one koja se pojavila u Turskoj. Inače, u Mečenčanima je do sada sanirano samo šest vrtača, na sanaciju čeka njih još stotinjak.

I ovdje nije šala kada kažu - imaju više rupa nego stanovnika. Rupa - 146, ljudi - 104.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IMA LI KRAJA OVOJ KATASTROFI /

Kamere uhvatile trenutak urušavanja zgrade u Turskoj: Nakon udara ostao je prah i pepeo

"Dan prije nego se otvorila, žena je ovdje šetala. To je bilo lijepo uređeno, sve kao park. Ja bih volio da se to tu zatrpa, ali mogla bi i ostati. Moglo bi se lijepo srediti, znate. Malo ogradite - i onda mogu tu imati ribe", kazao je Nikola Borojević iz Mečenčana.

Nikola je vlasnik najveće vrtače u Mečenčanima. Nekada je na ovom mjestu kosio, a onda je zemlja progutala njegov voćnjak. Rupa se stalno širi - a nastanile su je patke i žabe. Sanaciju čeka već dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove susjede je nakon potresa dobio i Šime. On ribnjak neće imati, njegove su presušile - što znači da će ih, kada napokon dođu na red, lakše zatrpati.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo