Meteorolozi obznanili dugoročnu prognozu za mjesece pred nama

Kao i svibanj, pa i travanj, i lipanj se poigravao našim osjećajima topline i hladnoće.

2.7.2013.
7:52
VOYO logo

Unatoč hladnim prvim i posljednjim danima, zahvaljujući toplinskom valu oko 20. dana u mjesecu, kad je najniža dnevna temperatura zraka bila zamalo kao prosječna najviša dnevna, ovaj će lipanj u klimatološkim statistikama ostati zabilježen diljem Hrvatske barem kao prosječno topao, štoviše, većinom čak s klimatološkom ocjenom "topao", a ponegdje i "vrlo topao".

Može se zaključiti da je prva polovina 2013. godine bila toplija od prosjeka klimatološkog razdoblja 1961.-1990. (standard Svjetske meteorološke organizacije), a u mnogim mjestima i od prosjeka iz razdoblja 1981.-2010., s kojim neki vole uspoređivati zbog njegove veće aktualnosti i iznadprosječnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više kiše u prvih šest mjeseci

U usporedbi pak s prošlogodišnjom prvom polovinom godine, u Zagrebu, primjerice, i Rijeci ovogodišnja je bila hladnija, u Gospiću ista, a u Osijeku, Zadru, Splitu i Dubrovniku malo toplija.

Što se tiče oborina, prvih je šest mjeseci neprijeporno bilo kišovitije, ne samo od prošle godine, kad je bilo relativno sušno, nego i od prosjeka, i to za čak 35 do 75 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga polovina godine

Početak druge polovine godine zasigurno će biti topliji od kraja prve polovine, ali se u sljedećim tjednima ne očekuje izraženiji toplinski val, nalik onome u lipnju.

No, i bez njega, srednja srpanjska temperatura zraka očekuje se barem oko prosjeka. Još je veća vjerojatnost za izraženije pozitivno odstupanje od uobičajenih vrijednosti u kolovozu i rujnu, pa i listopadu, a na dugotrajniju hladnoću, neprimjerenu dobu godine, prognostički izračuni upućuju u studenome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kako je riječ o dugoročnim prognozama, promjene su još moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo