DUBROVAČKA CRKVA PREPUNA VJERNIKA: / Svi pohrlili na 'obred pročišćenja' od golišavih fotografija

Image
8.3.2018.
22:09
VOYO logo

Dubrovačka crkva svetog Ignacija na Jezuitima u četvrtak navečer bila je prepuna vjernika koji su došli na poziv biskupa Mate Uzinića da bi svojim prisustvom i molitvom "pročistili" prostor crkve, blagoslovili ga i pripremili za redovito održavanje svetih misa što se, prema biskupovim riječima, nije moglo nakon što su ondje u sklopu njemačkog dokumentarca snimane fotografije nage žene.

Image
Foto: Gergo Jelavić/Pixsell/Ilustracija

08.03.2018., Dubrovnik - Euharistijski sat klanjanja i sveta misa u crkvi svetog Ignacija. Blagoslovljena je i sama crkva nakon incidenta s golotinjom, zbog erotskih fotografija koje je njemacka ekipa snimala za dokumentarni film Boja golotinje. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

SNIMANJE DOKUMENTARCA UZNEMIRILO BISKUPA: Vidio golu ženu u crkvi i zavapio: ‘Oče, ne znaju što čine!’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SNIMANJE DOKUMENTARCA UZNEMIRILO BISKUPA: /

Vidio golu ženu u crkvi i zavapio: 'Oče, ne znaju što čine!'

Image
SNIMANJE DOKUMENTARCA UZNEMIRILO BISKUPA: /

Vidio golu ženu u crkvi i zavapio: 'Oče, ne znaju što čine!'

Obred 'pročišćenja' crkve ali i duša vjernika, obavio je biskup Uzinić, najprije euharistijskim klanjanjem, razmišljanjem i molitvom svećenstva i vjernika, uglavnom pokajnički na koljenima i u potpunoj tišini, a potom i škroljenjem, te pjesmom i propovijedi.

Redala su se evanđelja po Jeremiji i Luki, o izdaji, a potom i o istjerivanju đavla iz čovjeka, čime je biskup skrenuo pozornost na stvarno ime službe, piše Slobodna Dalmacija. "Hvala što ste s Isusom, hvala što večeras prisustvujete i zajedno s njime sabirete ono što su neki pokušali raspršiti", rekao je biskup Uzinić, završavajući propovijed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

08.03.2018., Dubrovnik - Euharistijski sat klanjanja i sveta misa u crkvi svetog Ignacija. Blagoslovljena je i sama crkva nakon incidenta s golotinjom, zbog erotskih fotografija koje je njemacka ekipa snimala za dokumentarni film Boja golotinje. Biskup Mate Uzinic. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Pravne posljedice još slijede

Crkva svetog Ignacija od večeras pa nadalje nastavit će s redovitim bogoslužjima, najavljena je drugačija kontrola nad dubrovačkim crkvama koje su inače bez osobitog nadzora i otvorene za svakoga, a pravne posljedice za sudionike događaja, prije nekoliko dana su najavili iz Biskupije, nisu ni blizu završene

Podsjetimo, direktor Njemačke akademije za film i televiziju (DFFB) Ben Gibson ispričao se vjernicima i građanima Dubrovnika zbog snimanja golotinje u crkvi svetog Ignacija za potrebe njihovog dokumentarca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, bez obzira na isprike dubrovački fotograf koji je u crkvi snimao nagu beogradsku glumicu zajedno s njom zaradio je i prekršajnu prijavu policije koja ih goni zbog vrijeđanja i omalovažavanja moralnih osjećaja građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo