FOTO: / 'Ionako smo bijedni, zar nam hoćete i gaće skinuti'

Više od dvije tisuće policijskih službenika u 10 sati započelo je prosvjed u službenim odorama na zagrebačkom Jelačićevom trgu, a potom se njih 1.

9.11.2012.
10:21
VOYO logo

Policajci imaju ograničenu mogućnost istupa u javnosti, pa prosvjednici nisu skloni davati izjave medijima, ali njihov transparent govori mnogo.

"1991.-1995. JAKE SNAGE MUP-a - DANAS ZADNJA RUPA", natpis je koji su nosili na čelu kolone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić obratio se okupljenima na Markovom trgu i rekao da su tu kako bi poručili Vladi da neće dozvoliti da se i dalje krše njihova prava.

"Dosta je! Ne damo naše otpremnine, ne damo naše plaće, ne damo naše mirovine! Ionako smo bijedni, zar nam hoćete gaće skinuti", kazao je Jagić. Poručio je da ne žele da policiju nazivaju partizanima koji su na državnim jaslama jer i oni, kako je rekao, svaki dan pune državni proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štednja na policiji

Branko Koren, potpredsjednik Sindikata policije, kazao je da je žalosno da je policija dovedena u situaciju da se za svoju egzistenciju mora boriti prosvjedujući na ulici. Prema njegovim riječima, Vlada za MUP nikada nema novca, dok, s druge strane, stotinama milijuna kuna sanira tvrtke gubitaše u vlasništvu države i njihovim zaposlenicima isplaćuje ogromne otpremnine.

"Sramotno je da Vlada za policajce nema od 30 do 50 tisuća kuna za otpremnine, dok u tvrtkama gubitašima pojedincima isplaćuje i do 200 tisuća kuna otpremnine", kazao je Koren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da prosvjeduju da se njihovim kolegama koji će uskoro u mirovinu isplate otpremnine, posebno iz razloga što je uglavnom riječ o ljudima koji su bili sudionici Domovinskog rata.

"Odrekli smo se šest posto plaće, božićnica, regresa, nekih jubilarnih nagrada, 800 kuna za prijevoz. Pa dokle ćemo se odricati"? - pitao je Koren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalisti su rekli da je tužno da država nema novca za policijska odjela, cipele i čizme i drugu opremu, dok se nabavljaju limuzine. Aludirali su na odluku Vlade koja je u četvrtak MUP-u odobrila nabavu 64 službena vozila, koja će se koristiti za pratnju i podršku štićenih osoba.

Poruka Ostojiću: 'Sram te bilo'

"Sram te bilo", poručili su sindikalisti ministru Ranku Ostojiću, jer, kako su rekli, nije u stanju za svoj resor izboriti novac. Podsjetili su da je Vlada sve do kolovoza isticala da će temeljem Zakona o policiji isplatiti otpremnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjed je okončan oko 11 i 30. Jagić je zaključio da vjeruje da će današnji prosvjed u Vladi ozbiljno shvatiti, kako ponovno ne bi trebali na ulicu. Poručili su da će, ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi, ako treba i spavati na Markovu trgu.

"Pojedinim ministrima" Jagić je poručio da odstupe, jer, kako je rekao, nisu sposobni raditi svoj posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, prosvjed je organizirala Koordinacija sindikata koji djeluju unutar MUP-a – Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, nakon što ima je stigla odluka Vlade po kojoj se odgađa primjena odredbe o otpremninama.

Predstavnici sindikata u srijedu su u Banskim dvorima razgovarali s potpredsjednikom Vlade Nevenom Mimicom, resornim ministrom Ostojićem i ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prljava igra

Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske, za Danas.hr je neposredno prije prosvjeda pojasnio da tijekom razgovora nije bilo nikakvih problema, ali da su sindikalisti u četvrtak, u 10 sati i 17 minuta, dobili mail s adrese u MUP-u u kojem su ih izvijestili da se primjena odredbe o otpremninama temeljem Zakona o policiji odgađa s 2015. na 2016. godinu. Uz to, kaže Jagić, sporno je što se u dokumentu navodi da će odluku o visini otpremnine donositi ministar policije uz neobvezujuće mišljenje sindikata. To znači, ističe, da otpremnina nije određena i može biti koliko se nekome svidi.

Sindikalisti su ogorčeni jer smatraju da su izigrani. Jagić kaže da je mail poslan u vrijeme kad je počela sjednica Vlade, tako da nisu mogli s nekim razgovarati i zaustaviti donošenje odredbe koja ne ide naruku policijskim djelatnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mail koji im je proslijeđen MUP-u je poslan iz Ministarstva gospodarstava, ali, kaže Jagić, izbrisano je vrijeme, pa se ne zna "tko je prljavo igrao, odnosno tko je dokument sindikatu odlučio poslati u vrijeme kad više nisu mogli odreagirati".

"Natjerali su nas da prosvjedujemo. Neće biti lijepo vidjeti kako policija prosvjeduje. U Portugalu je na ulicu izašlo 500 policajaca, pa je o tome brujala cijela Europa", kaže sindikalni čelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za današnji prosvjed Jagić kaže da je prosvjed upozorenja, a poručio je da će policajci na ulicu izlaziti sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo