DRŽAVO, UGLEDAJ SE NA OVE GRADOVE: / Kad vidite koliko su olakšali život ljudima, jasno je zašto bi samo ludi nekud otišli

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Grad Supetar osigurao je novac za besplatne udžbenike, radne bilježnice i pakete bilježnica, najbolje učenike nagrađuju s tisuću kuna, a povećali su i stipendije

3.9.2018.
19:52
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

Idealan grad u Hrvatskoj imao bi besplatan vrtić, studenske stipendije iznad 1000 kuna, a gradska uprava ne bi imala troškove službenih putovanja... Iako zvuči kao znanstvena fantastika, ovi su prizori stvarni, ali ako spojimo različite hrvatske gradove u jedan.

Portal Gradonačelnik.hr više godina pratio je 128 gradskih uprava te je pokazao kako su neki gradovi napravili pozitivan pomak te došli do zavidne razine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10 tisuća kuna za bebu

Čak 67 gradskih uprava podiglo je naknade za bebe, pa tako ona u Opatiji iznosi čak 10 tisuća kuna za prvu bebu te besplatan vrtić za svako drugo dijete.

Grad Supetar osigurao je novac za besplatne udžbenike, radne bilježnice i pakete bilježnica, najbolje učenike nagrađuju s tisuću kuna, povećali su stipendije, a kako bi zadržali mlade na otoku, učenicima koji se upisuju u tamošnju srednju školu dijele po 1000 kuna. Uz to, obiteljima s četvero i više djece koja nemaju riješeno stambeno pitanje nego žive u domaćinstvu sa svojim roditeljima, Supetar financijski pomaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OVO SU GRADOVI U KOJIMA SE RAĐA SVE VIŠE DJECE: /

Evo zašto su se mlade obitelji odlučile živjeti baš u njima

Image
OVO SU GRADOVI U KOJIMA SE RAĐA SVE VIŠE DJECE: /

Evo zašto su se mlade obitelji odlučile živjeti baš u njima

Besplatne vrtiće imaju Umag, Vrlika i Obrovac, a kada su u pitanju stipendije prednjači Novska koja ih je podijelila čak 1257 u zadnjih par godina. Rijeka daje stipendije od 1100 kuna, a Belišće, Velika Gorica i Ivanić Grad studente pomažu s 1000 kuna mjesečno. Grada Ploča iznos stipendija povisio je sa 700 na 950 kuna uz pomoć sponzora.

Bez prireza

Portal kao gradove bez prireza izdvaja Samobor, Vukovar i Koprivnicu te naglašavaju kako većina gradskih uprava koje ne odustaju od prireza barem ne poseže za povećanjem stopa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visina troškova reprezentacije gradskih uprava odavno je signal njihova racionalnog i štedljivog upravljanja. Da se grad može voditi bez službenih putovanja na račun proračuna, dokazao je, naglašava Gradonačelnik.hr, Đurđevac, a sisačka gradska uprava uspjela je svesti troškove reprezentacije na iznos manji od dvije kune po stanovniku grada.

Najbrža građevinska dozvola

Kada je u pitanju pomoć poduzetnicima najdalje je otišao Samobor koji je u stanju osigurati građevinsku dozvolu u roku od 11 dana i Bjelovar koji svakom poduzetniku investitoru s deset zaposlenih ne naplaćuje standardne naknade i doprinose za gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo