Zaposlili 400 ljudi kojima plaćaju i noćni rad, ali rezultata još nema

Ni godinu i pol od kada su prvi popisivači i kontrolori izašli na ulice, hrvatski građani pojma nemaju koliko ih je.

22.10.2012.
9:38
VOYO logo

Da bi dostigli taj rok, čak 85 službenika posao obavlja u trećoj smjeni – od 22 do šest sati ujutro. Iako su prije popisa, koji je porezne obveznike koštao 160 milijuna kuna, prihvaćene sve preporuke europskih statističara, a rezultati trebali biti objavljeni u roku od deset mjeseci, čak se i prebrojavanje u Hrvatskoj pokazalo problematičnim. Statističari poručuju – oni nisu krivi.

Kasnili godinu dana

"Obrada popisne građe bila je predviđena u deset mjeseci, ali započela je godinu kasnije nego što je bilo planirano jer prethodna vlada nije donijela odluku o privremenom zapošljavanju 400 djelatnika za obradu popisa pa nije bilo moguće obraditi građu u roku. Obrada je počela kada je početkom 2012. pokrenuto zapošljavanje na temelju odluke Vlade te zaposleno 396 djelatnika na šest mjeseci", objasnili su Večernjem listuu Državnom zavodu za statistiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Štede' plaćajući noćni rad

Ipak, baš se njihov ravnatelj Ivan Kovač u medijima hvalio uštedom na popisu stanovništva te kako je na unosu radilo tek 40-ak djelatnika, a sada ga radi i treća smjena. Dakako, noćni im je rad plaćen.

"Za svaki sat rada u noćnoj smjeni, u skladu s odlukom, službenici ostvaruju pravo na uvećanje plaće prema kolektivnom ugovoru", potvrdili su u Državnom zavodu za statistiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo