Zima je nezamisliva bez nje, tradicionalno je blagdansko jelo, a sarmu zovu i kraljicom novogodišnje trpeze. Državni prvak u čobancu, fišu, roštilju i kuhanju sarme, chef Željko Turalija, otkrio je svoj recept za nezaobilazno novogodišnje jelo - sarmu, piše Danas.hr.
Pravi je od domaćeg kupusa, mljevenog mesa u omjeru 80 posto svinjetine i 20 posto junetine, a 10 posto količine mesa dodaje riže. Tu su i slanina, jaje, crveni i bijeli luk, slatka i ljuta paprika, peršin i začini.
"Slaninu i luk ćemo malo izdinstati pa ćemo dodati u tu mješavinu tako da i kad jedemo sarmu, osjetimo taj miris dima", rekao je Željko.
Sve je potrebno dobro izmiješati da se dobro poveže, a potom smjesu umotati u listove kupusa.
Najbolje da nije ni premala ni prevelika
Najbolje je da sarme nisu ni velike ni male, a slaže ih u lonac te između njih stavlja narezanu dimljenu slaninu.
"Da juha ima šmek. Da se osjeti miris dima i masnoću da dobije", objašnjava stručnjak.
Sve se zalije vodom i poklopi tanjurom da se pri kuhanju ne bi dizalo. Bitno je i kako kuhati te pritom biti strpljiv.
"Vrlo je bitno da sarma kad se kuha da vatra nije jaka. Znači, lagano mora krčkati. Kuha se dva i pol do tri sata", kaže Željko.
Sarma se dugo kuha, ali dugo i jede jer svakim podgrijavanjem kao da je još i bolja. Okus i miris ove vrhunske ne možete osjetiti, ali je po ovom receptu možete sami napraviti i uživati u njoj.