ČAROLIJA ZA NEPCE / Državni prvak otkrio svoj recept za sarmu: Saznajte sve tajne ovog nezaobilaznog novogodišnjeg jela

Okus i miris ove vrhunske ne možete osjetiti, ali je po ovom receptu možete sami napraviti i uživati u njoj

30.12.2023.
7:57
VOYO logo

Zima je nezamisliva bez nje, tradicionalno je blagdansko jelo, a sarmu zovu i kraljicom novogodišnje trpeze. Državni prvak u čobancu, fišu, roštilju i kuhanju sarme, chef Željko Turalija, otkrio je svoj recept za nezaobilazno novogodišnje jelo - sarmu, piše Danas.hr.

Pravi je od domaćeg kupusa, mljevenog mesa u omjeru 80 posto svinjetine i 20 posto junetine, a 10 posto količine mesa dodaje riže. Tu su i slanina, jaje, crveni i bijeli luk, slatka i ljuta paprika, peršin i začini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slaninu i luk ćemo malo izdinstati pa ćemo dodati u tu mješavinu tako da i kad jedemo sarmu, osjetimo taj miris dima", rekao je Željko.

Sve je potrebno dobro izmiješati da se dobro poveže, a potom smjesu umotati u listove kupusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Grije i dušu i tijelo /

Sarma na drugačiji način: Špiček podijelio recept za tradicionalno blagdansko jelo i dobio pusu od Anite

Image
Grije i dušu i tijelo /

Sarma na drugačiji način: Špiček podijelio recept za tradicionalno blagdansko jelo i dobio pusu od Anite

Najbolje da nije ni premala ni prevelika

Najbolje je da sarme nisu ni velike ni male, a slaže ih u lonac te između njih stavlja narezanu dimljenu slaninu.

"Da juha ima šmek. Da se osjeti miris dima i masnoću da dobije", objašnjava stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se zalije vodom i poklopi tanjurom da se pri kuhanju ne bi dizalo. Bitno je i kako kuhati te pritom biti strpljiv.

"Vrlo je bitno da sarma kad se kuha da vatra nije jaka. Znači, lagano mora krčkati. Kuha se dva i pol do tri sata", kaže Željko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sarma se dugo kuha, ali dugo i jede jer svakim podgrijavanjem kao da je još i bolja. Okus i miris ove vrhunske ne možete osjetiti, ali je po ovom receptu možete sami napraviti i uživati u njoj.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo