Državni Pleter nakon godinu i više dana gubi posao pripreme i dostave obroka za potrebe stanovništva na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije.
Pleter je to, s izuzetkom sisačkog područja, nekoliko tjedana nakon potresa preuzeo od volontera te nastavio raditi bez natječaja sve do jeseni kada organizaciju dostave obroka preuzima Sisačko-moslavačka županija, piše Večernji list.
Županija raspisuje natječaj i Pleter biva najpovoljniji u dvije grupe, za Petrinju i Glinu, dok sisačko područje nastavlja pokrivati Gastro akademija iz Garešnice. Županija je sada raspisala natječaj za pripremu i dostavu obroka za sljedećih sedam mjeseci, a Pleterova ponuda nije najpovoljnija ni u jednoj grupi.
Tako će od sada obroke pripremati za Petrinju s Majurom i sisačko područje Adria grupa d.o.o. iz Zagreba, dok je za šire glinsko područje najpovoljnija ponuda Top termi Topusko, koje su u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije.
Procjena troška dostave obroke stradalima u potresu u idućih sedam mjeseci bila je 12,718 milijuna kuna, s PDV-om, dok konačne ponude zbrojene iznose 10,507 milijuna kuna. Od toga 5,156 milijuna otpada na šire glinsko područje, gdje će od sada obroke dostavljati Top terme.
Podsjetimo, nakon što je Pleter preuzeo pripremu obroka koje su to tada radili volonteri, mnogi su se žalili na kvalitetu, bilo je i komentara o "krnjim rižotima", o "grahu iz konzerve" i slično. Iz Pletera su tada sve komentare na temu kvalitete demantirali.
Od 1. listopada organizaciju je preuzela Sisačko-moslavačka županija, kojoj je novac za to osiguravala država. Tada je došlo i do naglog smanjenja broja obroka koji su se dostavljali. S 2550 dotadašnjih obroka njihov broj je smanjen na 917, što je dovelo do situacija da obroke nisu dobivali svi kojima je trebalo. Po ovom natječaju traži se priprema 1540 obroka dnevno, što znači da su obroci vraćeni mnogima kojima su bili ukinuti.
Prema dokumentaciji iz natječaja pet dana u tjednu pripremaju se i dostavljaju topli obroci, a vikendom je dostava hladnih obroka.
Topli obrok treba minimalno sadržavati glavno jelo, prilog, salatu i dvije kriške kruha, a hladni obrok treba minimalno sadržavati vrećicu s priborom za jelo, salvetu i čačkalicu, konzervu od minimalno 400 g ili dva komada nareska ili paštete, kruh, sok minimalno 0,20 litara i minimalno jednu porciju voća.