Država je već izgubila milijarde iz turizma

26.10.2013.
11:24
VOYO logo

Mladen Pejnović, direktor Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) na susretu predstavnika Vlade s turističkim djelatnicima koji je održan na Danima hrvatskog turizma u Zadru kazao je kako se ustvari radi o novcu poreznih obveznika te upitao zbog čega do stečajeva nije došlo i ranije. Takva je situacija dovela do toga da je u jednoj od tih tvrtki, ne precizirajući da se radi o ZRC Lipik, kapital tvrtke 3,4 milijuna kuna, a obveze čak 450 milijuna.

Na sastanku s Vladom, osim domaćina ministra turizma Damira Lorencina, bio je i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji je govorio o sredstvima koja se mogu iz programa koje sufinacira EU povući i za turizam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kroz program je osigurano 30 milijuna eura, s time da će poduzetnici moći dobiti do tri milijuna eura bespovratno. Financirati se mogu, uz ostalo, novi kapaciteti, ulaganja u postojeće kapacitete i ostali projekti'', kazao je Maras navodeći kako je javni poziv otvoren.

Turističke djelatnike zanimalo je i što će biti s najavama povećanje međustope PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne ubijajte kravu koja daje mlijeko'

''Trebamo gledati ukupnu poreznu presiju te molimo vas da nas ne stavljate na mjesto zemlje s najvećim PDV-om na Mediteranu. Tako ubijate kravu koja daje mlijeko'', slikovito je ukazao Tihomir Nikolaš, predsjednik Kamping udruženja Hrvatske (KUH), piše Novi list.

Boris Lalovac, zamjenik ministra financija je kazao kako je država samo ove godine, zbog primjene snižene stope PDV-a u ugostiteljstvu, ostala bez milijarde kuna u proračunu. Osim toga, naveo je kako se turizmu za ulaganje i rast te povećanje konkurentnosti ostavilo 4 do 5 milijardi kuna, i to uslijed smanjenja poreza na reinvestiranu dobit te olakšice za zdravstveno osiguranje radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo