PUNILI DRŽAVNI PRORAČUN / Država je od 2013. godine legalizacijom bespravne gradnje 'zaradila' preko 120 milijuna eura

Image
Foto: Matko Begovic/Pixsell

U Državnom inspektoratu kažu da su od proljeća 2019. do proljeća ove godine zaprimili gotovo 28 tisuća prijava mogućih povreda propisa u području građenja obavili više od 31 tisuću nadzora, podnijeli 45 kaznenih prijava te izrekli kazne

29.6.2023.
10:14
Matko Begovic/Pixsell
VOYO logo

Ministarstvu graditeljstva podneseno je ukupno 902.096 zahtjeva za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada, dosad ih je riješeno 895.324, a država je u procesima legalizacije "zaradila" 128,9 milijuna eura, piše u četvrtak Večernji list.

Rušenje bespravne gradnje nastavlja se na cijelom području Hrvatske. U Državnom inspektoratu kažu da su od proljeća 2019. do proljeća ove godine zaprimili gotovo 28 tisuća prijava mogućih povreda propisa u području građenja, obavili više od 31 tisuću nadzora, podnijeli 45 kaznenih prijava te izrekli kazne u vrijednosti većoj od šest milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da neće više biti popuštanja bespravnim graditeljima i da neće biti dodatnog vala legalizacije već je istaknuo i ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj pri Ministarstvu graditeljstva Bojan Linardić.

Image
labirinti divljih nastambi /

Bespravna gradnja i dalje najjeftinija! Diljem istarske obale niču vikendice i kuće bez dozvole: 'Moramo promptno reagirati'

Image
labirinti divljih nastambi /

Bespravna gradnja i dalje najjeftinija! Diljem istarske obale niču vikendice i kuće bez dozvole: 'Moramo promptno reagirati'

Zadnji su se zahtjevi za legalizaciju predali do 30. lipnja 2018., a prvu priliku bespravni graditelji imali su pet godina ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu graditeljstva kažu da je nakon proteka oba roka za podnošenje zahtjeva za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada podneseno ukupno 902.096 zahtjeva, a dosad ih je riješeno 895.324. Od početka uplate naknade za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada u 2011. do 1. lipnja ove godine u državni proračun uplaćeno je ukupno 128,875.690 eura. odnosno gotovo cijela milijarda kuna (971,013.888 kuna).

Na samom početku, a posebice u dva vala poticane legalizacije 2013. i 2018. državni se proračun punio nešto brže no danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadnjih se godina, očekivano, smanjuje prihod od navedenih aktivnosti, pa se od početka 2022. godine do 1. lipnja 2023. godine u državni proračun uprihodovalo ukupno 3,059.580,33 eura (23.052.407,95 kuna), što pokazuje znatnu silaznu putanju u odnosu na prijašnje godine", kažu u Ministarstvu graditeljstva te dodaju da se pristigli novac potrošio ili se još troši namjenski u skladu sa Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama.

Sredstva su utrošena i sukladno Zakonu o saniranju posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije za saniranje šteta od poplava, a troše se i sukladno Javnim pozivima za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda koje objavljuje Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, piše novinarka Večernjeg lista Mateja Šobak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: U Ližnjanu srušena bespravna kuća. Majka, koja se bojala da će joj socijalna oduzeti djecu, kaže: 'Jedva stojim na nogama'

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo