NOVI PROBLEM ZA ZDRAVSTVO / Država dužna tisućama zaposlenih u bolnicama zbog krivog obračuna plaća: zdravstvenim ustanovama prijete milijunske odštete

Od uvođenja centralnog obračuna plaća prije pet godina prekovremeni sati nisu adekvatno plaćani, a liječnici i medicinske sestre mahom tuže bolnice koje ionako grcaju u dugovima. Već sada je pravomoćno 30-ak presuda

27.1.2018.
19:05
VOYO logo

Ovo je jedna od tridesetak pravomoćnih presuda u kojoj bolnica mora isplatiti liječnika  zbog pogrešnog obračuna plaće. "U prvom stupnju sam dobila sve presude u svoju korist, a kad u se žalile bolnice, dakle tuženika protivne strane - dobila sam pravomoćno presude u sljedećim gradovima ....u Rijeci, Splitu, Bjelovaru i Zagrebu...koje su potvrdile moj pravni stav", objašnjava nam odvjetnica Sanja Mišević

Zdravstveni djelatnici koje Mišević zastupa - pred kameru ne žele, jer se, kako kažu  na njih vrši pritisak. "Činjenica je da pojedine moje stranke nakon što sam podnijela zahtjev – odlaze povući tužbu, mislim da je to indikativno i da je nešto o čemu moramo razgovarati", tvrdi Mišević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska udruga bolničkih liječnika prva je stala uz svoje članove i rekla da problem pokušaju riješiti mirnim postupkom, a ako ne - tužbom pred nadležnim sudom. Traže i strukovni kolektivni ugovor za liječnike.

"Ono što je važno da je problem ne samo u kolektivnom nego u centralnom obračunu plaća gdje su postavke krivo unesene, pa bi minsitar zdravstva trebao to raditi u  suradnji s ministrom financija. A ministar kao sam bolnički liječnik zna što znači raditi u bolničkom sustavu raditi prekovremeno i ne biti adekvatno plaćen", tvrdi Lana Videc Penavić iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Iz Hrvatske liječničke komore poručuju u Hrvatskoj radi 11 tisuća liječnika u državnom sektoru, a njih čak 70% ima prekovremene koji su pogrešno obračunati. "Financijski su to iznosi od više stotina milijuna kuna, koji zapravo mogu dosegnuti i do milijardu kuna, a HLK koja se brine o interesima i pravima liječnika će u konzultacijama s odvjetničim timovima dati preporuku liječnicima imaju li osnovu ili nemaju za tužbe", tvrdi Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KBC Osijek prošle godine isplatio je oko 800 tisuća kuna svojim djelatnicima, a oni koji su tužili bolnice i danas dobivaju plaću po pogrešnom obračunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike