Nevjerojatna šteta / Dronovi i satelitske snimke pokazali snagu razornog potresa: Na Banovini kao da se urušio grad veličine Senja

U izradi karte korištene su satelitske snimke Copernicusa EMS, a zbog smetnji su korištene su i one dronova hrvatskih službi poput HGSS-a

8.1.2021.
12:30
VOYO logo

Prema podacima interaktivne karte Hrvatske udruge kriznog menadžmenta na području Petrinje, Siska i Banovine stradalo je objekata kao da se srušio čitav Senj. 

Procjena na ternu je nezamjenjiva

Na interaktivnoj karti upisana je čak 681 kuća na području Petrinje, 891 na području Siska te 1171 na području Gline, a podijeljene su prema tome jesu li dobile crvenu, narančastu ili žutu naljepnicu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je rekao Igor Magdalenić, predsjednik Hrvatske udruge kriznog menadžmenta za Večernji list, na karti svatko može pronaći  informacije o stanju njegove kuće ili nekog drugog objekta. 

"Ovakva se karta radi, zapravo, kao potpora operativnom djelovanju civilne zaštite. Ona omogućava pregled situacije, ali moram napomenuti da nikako ne zamjenjuje struku na terenu. Moguće je da su oštećeni još neki objekti, što se ne može vidjeti izvana. Primjerice, oštećenja zidova u unutrašnjosti, što svakako moraju još pogledati statičari", napomenuo je Magdalenić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Što nas čeka? /

EKSKLUZIVNO Najpoznatija seizmologinja na svijetu za Direkt poručila Hrvatima: 'Očekujte potrese još dosta dugo'

Image
Što nas čeka? /

EKSKLUZIVNO Najpoznatija seizmologinja na svijetu za Direkt poručila Hrvatima: 'Očekujte potrese još dosta dugo'

Karta je poprilično vjerodostojna

U izradi karte korištene su satelitske snimke Copernicusa EMS, a zbog konstantne naoblake koje je otežava interpretaciju satelitskih snimki, korištene su i one dronova Hrvatske gorske službe spašavanja te dronovi Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek.

Iako karta nikako ne može zamijeniti rad na terenu, Aleksandar Ljubojević z Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite napomenuo je da će im sustav biti od pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekivao sam da će više-manje stanje na karti biti kakvo jest, s obzirom na to da sam se i sam uvjerio da je u gradu katastrofa", kazao je Ljubojević.

Jadran Kapović, pročelnik HGSS-a napomenuo je da su pokrili područje od oko 830 hektara, dok, za usporedbu, uži centra Zagreba ima oko 300 hektara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo