stav stručnjaka /

Dr. Ivić: 'Delta soj nije opakiji, ali širi se brže te se bojim da će doći do eksplozije'

Image
Foto: PIXSELL

Bojim se, ako se delta-soj nastavi ovako širiti, da bismo u kolovozu ponovno mogli imati napad na bolnice, poručio je

13.7.2021.
9:34
PIXSELL
VOYO logo

Što učiniti i možemo li uskoro očekivati portugalski, odnosno španjolski scenarij, izv. prof. dr. sc. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, i prim. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ SDŽ) govore za Slobodnu Dalmaciju.

"Nismo u dovoljnoj mjeri procijepljeni. U Velikoj Britaniji je velika procijepljenost starijeg stanovništva, mladi obolijevaju od delta-soja, ali bolnice se ne pune i ljudi ne umiru upravo zbog toga što se starije stanovništvo cijepilo. Kod nas se ni stariji nisu cijepili u dovoljnoj mjeri, mislim da je postotak ispod 50 posto, pa možemo uskoro očekivati, kad se delta-soj počne nekontrolirano širiti među mlađom populacijom, da će se i bolnice ponovno početi puniti jer stariji nisu u dovoljnoj mjeri zaštićeni", rekao je dr. Ivić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašava kako ne treba mlade ljude osuđivati zbog toga što su opustili kočnicu i što uživaju u životu. No treba što je prije moguće cijepiti starije stanovništvo kako bi se izbjeglo punjenje bolnica.

Image
ne trebamo se brinuti? /

Delta soj u punom je zamahu, no lambda je već pod povećalom stručnjaka: 'Za sad nema dokaza da će nadvladati deltu'

Image
ne trebamo se brinuti? /

Delta soj u punom je zamahu, no lambda je već pod povećalom stručnjaka: 'Za sad nema dokaza da će nadvladati deltu'

"Bojim se, ako se delta-soj nastavi ovako širiti, da bismo u kolovozu ponovno mogli imati "napad" na bolnice i novi skok broja oboljelih. Mladi nisu zdravstveni problem jer ne obolijevaju teško, ali su epidemiološki problem. Ako u sljedećih 15-ak dana uspijemo cijepiti veliki broj ljudi, možda bismo mogli i zaustaviti širenje virusa u velikoj mjeri", poručuje dr. Ivić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče delta-soja  dr. Ivić kaže da nije opakiji, ali širi se brže te se boji da će doći do eksplozije.

Kada govorimo o širenju delta-soja, možemo očekivati njegovo širenje, ali moramo spriječiti njegovo "divljanje" da nam se ne bi ponavljao scenarij s teškim stanjem i pretrpanošću bolnica. Nije ništa opasniji, ali je zarazniji i moramo zaštititi starije stanovništvo koje se još nije cijepilo ", kaže prim. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a SDŽ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo