ENORMAN SKOK CIJENA / Od 1.10. promjena za 70.000 ljudi: Masovno se napuštaju mali distributeri, neki su najavljivali poskupljenja i od 1100 posto

Image
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Zbog cjelokupne situacije, brojnim novim korisnicima upravo će Gradska plinara Zagreb od listopada isporučivati plin, a kako doznajemo, u Gradskoj plinari Zagreb očekuju više od 70.000 novih kupaca koji će prijeći u javnu uslugu

3.10.2022.
19:47
Slavko Midžor/PIXSELL
VOYO logo

Nakon kaosa na tržištu i drastičnog skoka cijena plina, manji distributeri plina ovog su ljeta svojim korisnicima počeli slati obavijesti da će relativno niske cijene plina koje su imali do sada zamijeniti astronomski iznosi.

O jednom takvom slučaju je pisao i Net.hr. Naime, korisnici plina čiji je distributer tvrtka Ivkom-Plin d.o.o. na području grada Ivanca ostali su šokirani kada im je uz račune stigla obavijest da bi s 1. listopada 2022. cijene plina, nastave li koristiti njihove usluge, mogle drastično skočiti. U obavijesti se spominjala cijena od 15 kn/m3, što bi za građane značilo poskupljenje od drastičnih 1100 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NET.HR OTKRIVA /

Distributer plina ljudima poslao brutalnu najavu: Od jeseni će plin poskupjeti nevjerojatnih 1100 posto i to s uključenom subvencijom

Image
NET.HR OTKRIVA /

Distributer plina ljudima poslao brutalnu najavu: Od jeseni će plin poskupjeti nevjerojatnih 1100 posto i to s uključenom subvencijom

Njihov distributer sugerirao im je da zbog situacije u kojoj ne mogu garantirati niske cijene promijene distributera, odnosno da se prebace na opskrbljivača u obavezi javne usluge, a za njihovo područje to obavlja Gradska plinara Zagreb – opskrba.

Slične obavijesti stigle su i stanovnicima riječkog područja kojima je do sada plin isporučivala tvrtka Energo, pa su i oni svojim kupcima omogući raskid ugovora kako bi prešli na distributera u obavezi javne usluge, a i tamo plin isporučuje Gradska plinara Zagreb - Opskrba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dovoljno plina za sve

Zbog cjelokupne situacije, brojnim novim korisnicima upravo će Gradska plinara Zagreb od listopada isporučivati plin, a kako doznajemo, Gradska plinara Zagreb imat će više od 70.000 novih kupaca, koji su od 1. listopada prešli kod njih u javnu uslugu.

Iako su se u početku postavljala pitanja hoće li Gradska plinara Zagreb – Opskrba moći isporučiti tolike količine plina, građani ne trebaju brinuti jer količina ima dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uredbom Vlade RH o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu i Odlukom HERA-e o početku pružanja javne usluge opskrbe plinom krajnjim kupcima kategorije kućanstvo kojima prestaje ugovor o opskrbi plinom od 23. rujna 2022. godine, stekli su se svi uvjeti za prelazak kupaca kod opskrbljivača u obvezi javne usluge Gradska plinara Zagreb-Opskrba.

"Uredbom Vlade RH osigurane su dostatne količine energenta za ogrjevnu sezonu, a Odlukom HERA-e određeni su koraci kako pristupiti javnoj usluzi. Svi kupci iz kategorije kućanstvo koji su koristili tržišnu uslugu opskrbe plinom, imali su pravo na raskid sklopljenog ugovora o opskrbi plinom i povratak na javnu uslugu opskrbe plinom od 1. listopada 2022. godine pod istim uvjetima kao i postojeći korisnici GPZO usluge", odgovorili su nam iz Gradske plinare Zagreb – Opskrba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sugeriraju korištenje aplikacije

Iz GPZ-Opskrbe rekli su nam kako će svim kupcima iz kategorije kućanstvo do 31. listopada 2022.g. biti dostavljeni ugovori o opskrbi plinom u obvezi javne usluge zajedno sa uvjetima ugovora, a krajnji kupci su dužni jedan primjerak potpisanog ugovora vratiti ili na adresu GPZ-Opskrbe ili elektronski na mail adresu javnausluga@gpz-opskrba.hr

IZ GPZ-Opskrbe su poručili da mole sve kupce da primljeni ugovor o opskrbi plinom potpišu i vrate u što kraćem roku kako bi nastavili dobivati uslugu, a krajnje kupce pozivaju da se prijave i registriraju na besplatnoj web i mobilnoj aplikaciji MOJ RAČUN GPZ-Opskrbe, koja će im pomoći pregledu prometa, računa, informativnom izračunu troškova te mnogim drugim stvarima koje su vezane za njihove račune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo