NADZOR PSIHOLOŠKE KOMORE: / Psihologinje novogradiškog CZSS-a nisu napravile propust u slučaju male Nikoll

Image
19.4.2021.
8:05
VOYO logo

Prošla su dva tjedna otkako je dvoipolgodišnja djevojčica iz Nove Gradiške preminula u Dječjoj bolnici u Zagrebu od posljedica premlaćivanja. Ona je nekoliko mjeseci prije toga vraćena iz udomiteljske obitelji u svoju, a sve je nadgledao tamošnji Centar za socijalnu skrb. U međuvremenu su obavljeni brojni nadzori, a rezultati izvanrednog stručnog nadzora nad dvjema psihologinjama novogradiškog CZSS-a konačno su poznati. Iz zaključka proizlazi da su sve obavile kako treba, javlja HRT.

"Psihologinje nad čijim je radom proveden izvanredni stručni nadzor su tijekom nadzora surađivale i otvoreno govorile o slučaju i dale na uvid svu dokumentaciju vezanu uz slučaj predmetne obitelji. Uvidom u brojnu dokumentaciju i razgovorom tijekom stručnog nadzora utvrđeno je kako su psihologinje obavljale poslove psihologa u Centru za socijalnu skrb u skladu sa Standardima rada psihologa u socijalnoj skrbi i donesenim mjerama Centra za socijalnu skrb", stoji u priopćenju Hrvatske psihološke komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRESICA CENTRA IZ NOVE GRADIŠKE: /

'Nije bilo informacija da postoji zlostavljanje prema curici.... Prijeti se socijalnim radnicima'

Image
PRESICA CENTRA IZ NOVE GRADIŠKE: /

'Nije bilo informacija da postoji zlostavljanje prema curici.... Prijeti se socijalnim radnicima'

Nalazi novog nadzora u utorak

Još se čekaju rezultati stručnog nadzora Komore socijalnih radnika, koji bi Ministarstvu socijalne politike trebali biti predani u utorak. "Naše je mišljenje i to smo priopćili i rekli osobno ministru da je trebalo pričekati nadzore i strukovnih komora prije nego što se izađe u javnost s karakteriziranjem rada centra, osobno mislim da je to bilo preuranjeno i da je zapravo naštetilo sustavu socijalne skrbi, prošlog utorka predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika, Štefica Karačić.

Ministarstvo ima posljednju riječ

No, posljednju riječ ima Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, koje će, nakon analize rezultata svih nadzora, dati konačno mišljenje o eventualnim propustima u vođenju cijelog slučaja. "Mogu priznati da imamo strukturne probleme u domeni socijalne skrbi, ali se mogu isto tako i obvezati da ćemo te probleme ukloniti", poručio je još 3. travnja ministar Josip Aladrović. Za to je vrijeme smijenjen ravnatelj CZSS-a, a socijalna radnica zadužena za preminulu djevojčicu je raspoređena na drugo radno mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo