'Dosje Oluja' /

Koronakriza i neka nova lica: Ovogodišnja jubilarna proslava u Kninu mogla bi po mnogo čemu biti drukčija od ostalih

U Knin će ove godine doći i potpredsjednik Vlade iz SDSS-a

2.8.2020.
21:30
VOYO logo

Na kninskoj tvrđavi obično je bio vrhunac proslave obljetnice akcije "Oluja". Ove godine zbog epidemioloških mjera na tvrđavu će moći samo odabrani.

Bit će pročitana imena 239 poginulih branitelja i tradicionalno će se podignuti 20 metara duga hrvatska zastava. Učinit će to trojica branitelja koji su ju prvi izvjesili na kninske zidine nakon što su s jarbola skinuli srpsku zastavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Skidali smo ju sva trojica. Teškom mukom smo ju skinuli, ali je ipak otišla dolje", prisjetio se pripadnik 7. gardijske brigade Puma Edvard Baltić.

"Svi su htjeli doći na tvrđavu. To je bila kruna svega, završetak rata", kazao je pripadnik 7. gardijske brigade Puma Jasmin Hadžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je bio naš zadatak, to smo odradili s guštom, s ponosom", rekao je pripadnik 7. gardijske brigade Puma Mario Bilać.

Image
Goruća tema /

Tko će na 'Oluju', a tko će u Grubore? 'Ne može se govoriti ni o kakvom izjednačavanju'

Image
Goruća tema /

Tko će na 'Oluju', a tko će u Grubore? 'Ne može se govoriti ni o kakvom izjednačavanju'

U Knin će i ove godine general Ante Gotovina, a najviše se
iščekuje upravo njegov govor. Bez dlake na jeziku govorio je i prije 25 godina.  

"Svaki dan je novi dan ratnika i ratnik se dokaže. Ratni plijen mora biti evidentiran i logistika zbornog područja mora imati kompletnu evidenciju ratnog plijena", govorio je tada Gotovina.

U tri i pol dana oslobođena je petina države, a legitimnost akcije potvrđena je oslobađajućom presudom trojici generala pred Haaškim sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je to bitka svih bitaka; munjevita, energična i uspješna. Ratni zapovjednici koji su je predvodili, a do sada nisu dobili najviša odlikovanja, njih devetorica, odlikovat će vrhovni zapovjednik Zoran Milanović. Među njima su i Rahim Ademi te bivši ministri obrane Damir Krstičević i Ante Kotromanović. Odličja će dobiti i do sada izostavljene postrojbe Hrvatskog vijeća obrane.

"Sve zajedno četiri gardijske brigade HVO-a koje su bile pod Gotovininim zapovjedništvom ", potvrdio je predsjednik Milanović prije nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran Milanović stiže u Knin kao hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik. Kao premijer nekoć je dočekivan zvižducima.

Sada će nazočiti proslavi zajedno s premijerom Andrejem Plenkovićem s kojim se već porječkao o tome gdje se proslava treba održati.  

"Smatram da je kninska tvrđava kultno mjesto. Knin kao takav nije predstavljao ništa", kazao je Milanović.

Plenković je naglasio da se oni u tome razlikuju.

"Na kraju će gospodin Plenković govoriti kod ranžirnog kolodvora. Ja bih rekao da oni koji to ne razumiju, ne razumiju uopće hrvatstvo", poručio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo ići svi na tvrđavu. Skupimo nas jedno 1000, jedan do drugoga, na 35 stupnjeva, jedan drugome na deset centimetara, i dišemo i pušemo nakon penjanja uskim stepenicama", uzvratio je Plenković.

Osim po epidemiološkim mjerama 25. obljetnica "Oluje" ostat će upamćena po dolasku srpskih predstavnika, posebno SDSS-ova potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što sam ja htio i što je bila moja želja to je upravo da Boris Milošević kao član Vlade bude u Kninu", kazao je Plenković.

Do sada su SDSS-ovci i kao dio vladajuće koalicije redovito odlazili u Srbiju.

Ondje se na taj dan obilježava Dan žalosti. Za njih je "Oluja" zločin, a Hrvati su "oni koji veličaju ustaše". Iako ovaj put ne dolaze, srpski predsjednik ih se ne odriče.

"Osobno i kao predsjednik Srbije ne mogu podržati prisutnost  naših ljudi na proslavi 'Oluje' u Kninu. Zašto smo zamjerali i drugima, i Crnoj Gori smo zamjerali. Ipak, ni jedne sekunde ih neću optuživati da su izdajnici ili bilo što drugo", rekao je Aleksandar Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško se, kaže Boris Milošević u svojoj objavi na Facebooku, odlučio za dolazak u Knin. Otac mu je bio mobiliziran kao hrvatski vojnik, a baka, očeva majka, ubijena nakon ''Oluje''.

"U Knin idem otvorena srca, iskreno, s nadom da ova Vlada može napraviti taj tako važan korak, korak prema budućnosti, boljem društvu, društvu razumijevanja, poštovanja i tolerancije i da možemo izaći iz rovova u kojima smo ukopani. Nakon 25 godina potrebno je prestati s mržnjom, prestati s ratom", poručio je Milošević na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan doživljaj Oluje čuo se i u Saboru, ponovno od zastupnika SDSS-a.

"Tog 4. augusta 1995. imala sam tačno osam godina. Danas, 25 godina poslije, ova djevojčica iz kolone stoji pred vama. Imam samo jednu želju: gradimo društvo slobode, gradimo zajedničku budućnost", poručila je u Saboru zatupnica SDSS-a Anja Šimpraga.

Potpredsjednik Milošević ide u Knin, a hrvatski potpredsjednik Medved prvi put ide u Grubore, mjesto zločina nad srpskim civilima u "Oluji". Za oporbu, to je dogovor i izdaja nacionalnih interesa.    

Vrijeme je i za još neke geste, do kojih, kako kažu branitelji, nikako ne dolazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni se prvo trebaju ispričati svima nama, priznati puno stvari i zločine koje su učinili", rekao je Bilać.

"Ja mislim da nama treba društvena oluja, da svi krenemo i počnemo vjerovati da mi možemo nešto promijeniti", smatra Hadžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 25 godina proslave "Oluje", Knin je uvijek izazivao burne osjećaje. Moglo se vidjeti svašta. Od neprimjerenog pozdrava "ZDS", raspjevane predsjednice, do izraelskih aviona koji na kraju nikad nisu kupljeni.

Tome sada treba pridodati i proslavu u vrijeme koronavirusa kada su prvi put građani pozvani da u Knin ne dolaze, nego da izvjese zastave i slave kod kuće. 

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo