OPTUŽNICA SPREMNA OD 2002. GODINE / DORH traži način da se Vojislavu Šešelju sudi u Hrvatskoj!

Izvršit će analizu haške presude radi usporedbe inkriminacije i zločina za koje ga se tereti u Republici Hrvatskoj, a radi eventualnog daljnjeg postupanja

1.4.2016.
18:18
VOYO logo

Odgovor na hašku presudu Vojislavu Šešelju traži Državno odvjetništvo RH - optužnicu protiv predsjednika Srpske radikalne stranke imaju spremnu od 2002. godine, no dosad je prednost imao Haag.

Ali, nakon oslobađajuće nepravomoćne presude, odlučili su provjeriti mogu li ipak Šešelja privesti na hrvatski sud, a sigurno je da će to moći pošto pravomoćna presuda bude donesena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako objavljuju, Državno odvjetništvo će izvršiti analizu nepravomoćne haške presude radi usporedbe inkriminacije i zločina za koje se okrivljenog Vojislava Šešelja tereti u Republici Hrvatskoj, a radi eventualnog daljnjeg postupanja državnog odvjetništva.

Priopćenje Državnog odvjetništva prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povodom zaprimljenih novinarskih upita vezano za nepravomoćnu presudu Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u kaznenom predmetu protiv Vojislava Šešelja odgovaramo kako je u Republici Hrvatskoj protiv imenovanog optuženika podignuta optužnica pred Županijskim sudom u Osijeku. (1. 4. 2016.)

Na osnovi kaznene prijave Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Odjel kriminalističke policije, od 21. rujna 1995., zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. i dr. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske (OKZ RH) protiv prvookrivljenog Veljka Kadijevića i dr. (25. okrivljenik je Vojislav Šešelj), Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je 30. studenoga 1995. podnijelo zahtjev za provođenje istrage za navedena kaznena djela.
Na osnovi spomenutog zahtjeva Županijski sud u Osijeku je 5. siječnja 1995. donio rješenje o provođenju istrage te rješenje o određivanju pritvora protiv svih okrivljenika kao i okrivljenog Vojislava Šešelja. Isti dan sud je donio naredbu za izdavanje tjeralice protiv svih okrivljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon procesa mirne reintegracije tijekom 1997. spis je dostavljen na nadležno postupanje Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru podiglo je 24. prosinca 2002. pred Županijskim sudom u Vukovaru optužnicu protiv desetorice okrivljenika: Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića, Zvonka Jurjevića, Božidara Stevanovića, Živote Panića, Mileta Mrkšića, Veselina Šljivančanina, Miroslava Radića, Vojislava Šešelja i Gorana Hadžića, zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH i dr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenjem Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 4. travnja 2007. spis je premješten u rad na Županijski sud u Osijeku.

Sukladno čl. 21. Zakona o primjeni Statuta međunarodnog kaznenog suda i progonu za kaznena djela protiv međunarodnog, ratnog i humanitarnog prava nakon što je Tužiteljstvo MKSJ-a podiglo optužnicu protiv Vojislava Šešelja, Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju ima primat u vođenju kaznenog postupka u odnosu na kazneni postupak protiv istog okrivljenika i za isto kazneno u Republici Hrvatskoj, a sve sukladno navedenom Zakonu kao i Ustavnom zakonu o suradnji Republike Hrvatske s međunarodnim kaznenim sudom, slijedom čega je sud donio odluku o prekidu postupka protiv okrivljenog Vojislava Šešelja.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadležna pravosudna tijela Republike Hrvatske su u potpunosti surađivala s Tužiteljstvom Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju kao i sa samim Tribunalom na način da su istima ustupljeni svi podaci iz spisa predmeta protiv okrivljenog Vojislava Šešelja i dr. zbog kaznenih djela ratnih zločina u Republici Hrvatskoj.

S obzirom da je optužnica Tužiteljstva Međunarodnog kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju nekoliko puta mijenjana, državno odvjetništvo će izvršiti analizu nepravomoćne presude MKSJ-a radi usporedbe inkriminacije u toj presudi i zločina za koje se okrivljenog Vojislava Šešelja tereti u Republici Hrvatskoj, a radi eventualnog daljnjeg postupanja državnog odvjetništva", stoji u priopćenju DORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo