afere na sve strane /

DORH poručio da od saborskog odbora očekuje dostavljanje podataka o curenju informacija

Najtajnije informacije iz afera cure na sve strane, a tijela koja ih trebaju primati od službi - o njima doznaju iz medija

1.2.2019.
19:12
VOYO logo

Od afere "elitna prostitucija" u kojoj se spominjalo ime drugog čovjeka HDZ-a
Milijana Brkića. Preko afere "Fotomontaža" i ministra Tomislava Tolušića u kontekstu prostitucije i droge. Do curenja najnovijih dokumenata iz propala posla nabave izraelskih F16. 

Sve je to oporbu natjeralo na idući zaključak: "Zapravo je u pitanju ugroza nacionalne sigurnosti. Kako je moguće da  klasificirani dokumenti što je potvrdio i ministar Krstičević, cure u javnost, tko dila te informacije..", kazao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opozicija zbog curenja dokumenata upire prst u Vladu

Pa traže žurnu istragu i postupanje DORH-a protiv čega ni premijer Andrej Plenković nema ništa. "Što se tiče curenja informacija to ćemo provjeriti. Vidim to je sad postalo dramatično. Mislim da nije dobro da cure", kazao je Plenković.

Informacije pušta onaj tko ih ima, tvrde u opoziciji i upiru prstom u vladajući HDZ u kojem tvrde da ne znaju tko plasira dokumente. "Imam osjećaj da Vlada potiče curenje", smatra Bernardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko upravlja većinom institucija tko ima informacije taj i vjerojatno i pušta", tvrdi saborski zastupnik MOST-a Nikola Grmoja. "Tu možete zbrojiti 2 i 2, zamislite da su bile fotografije nemontirane ili montirane objavljene dan prije aktualca kakvo bi to ozračje nastalo", kazao je Plenković.

DORH čeka saborski odbor da im dostavi podatke

Istodobno šef saborskog odbora za unutarnju politiku potvrdio je da su dobili izvještaj SOA-e o postupanju u slučaju Tolušić, ali ne i odgovor na pitanje kako je sve završilo u medijima prije nego u rukama državnog odvjetnika. Ranka Ostojića zanimaju odgovori SOA-e, ali i vojno obavještajne agencije upravo zbog vojnih aviona.

"Mogu zaključiti da je je curenje dokumenata je očito postalo praksa i to upravo iz institucija koje bi to trebale spriječavati", kazao je Ostojić. Odgovore smo tražili i mi, a iz DORH-a poručuju da očekaju od saborskog odbora da im dostavi podatke.

Sigurnosno-obavještajna agencija, iz sigurnosnih i zakonskih razloga, ne komentira postupanja iz područja svoje nadležnosti. Za RTL su poručili da će sukladno članku 104. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH, izvješće o radnjama i mjerama iz svoje nadležnosti dostaviti Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković danas cijeli dan odgovara na pitanja vezano uz ove afere, a novinarki RTL-a Damiri Gregoret demantirao je tvrdnju ministra Krstičevića "da nema težeg posla od nabave borbenih aviona".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo