'ne znači da je nešto sumnjivo' /

DORH objašnjava 'zgradu u Bruxellesu': 'Izvidi su u tijeku i započeli su puno prije nego što je predsjednica ukazala na taj slučaj'

Image
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL

Iz DORH-a objašnjavaju da je to njihovo redovno postupanje i da to ne znači da je nešto sumnjivo nego isražitelji prikupljaju dodatnu dokumentaciju

10.3.2017.
16:13
Boris Šćitar/PIXSELL
VOYO logo
Image
ŠPRAJC UGOSTIO PREDSJEDNICU /

Kolinda Grabar-Kitarović u Direktu: 'Srbija je ta koja potencira puzajuće ustaštvo! Ja ga ne vidim'

Image
ŠPRAJC UGOSTIO PREDSJEDNICU /

Kolinda Grabar-Kitarović u Direktu: 'Srbija je ta koja potencira puzajuće ustaštvo! Ja ga ne vidim'

Nakon što je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu zakuhala javnost izjavom kako zna za neke predmete koje bi DORH trebao istražiti, u RTL Direktu kod našeg ZoranaŠprajca objasnila je da se na stranicama Državne revizije mogu pronaći niz predmeta u kojima se utvrđuju nepravilnosti u raznim ministarstvima.

"Pitanje Dnevnica je postalo pitanje tek kad ju je jedna televizija otvorila kao pitanje upravo pozivajući se na javno dostupne podatke. Ono što meni smeta je zašto DORH ne reagira odmah. Zašto se rješavaju pitanja unutar četiri, pet ili deset godina, a ne rješava se ono što je sada dostupno", izjavila je tada u Direktu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njeno nepovjerenje prema DORH-u bili je vidljivo i jučer kada je od istog zastražila istragu oko kupnje zgrade u Bruxellesu u mandatu Vesne Pusić koju su porezni obveznici platili oko 2800 eura za kvadrat.

Više o ovoj temi pročitajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MVEP se tada oglasio kako je zgrada kupljena temeljem odluke Vlade od 17. siječnja 2013. za potrebe Stalnog predstavništva RH pri EU i Veleposlanstva RH u Kraljevini Belgiji s konzularnim odjelom te će se koristiti i za razne promotivne, kulturne i protokolarne aktivnosti. 

"Do sada je napravljena projektna dokumentacija,  ishođena je okolišna dozvola (odobrenje za građenje po lokalnim propisima) i predan je zahtjev za ishođenje urbanističke dozvole te su utvrđene činjenice u vezi smanjenja novčane vrijednosti koja se treba platiti na ime urbanističkih pristojbi te su utvrđeni uvjeti zamjene trafostanice u zgradi. Izrađena je i neovisna studija od strane sudskih vještaka za graditeljstvo i arhitekturu. Studija je izrađena na temu „Procjena ulaganja u nedovršeni objekt „Hrvatska kuća“ u Bruxellesu“. Studija ekonomske isplativosti nije rađena u klasičnom smislu da se pokaže u kojem vremenu će se zgrada "isplatiti", budući da djelatnost Stalnog predstavništva RH pri EU ne donosi mjerljivu dobit. Studija je detaljno analizirala sve radnje koje su potrebne za dovršenje, potrebno vrijeme i visinu sredstava za dovršenje. Studija je zaključila da bi ispravan postupak uključivao što skoriji završetak projekta i useljenje Hrvatskih diplomatskih predstavništava u zgradu. MVEP će predložiti Vladi RH usvajanje Odluke o nastavku projekta s ciljem useljenja Hrvatskih diplomatskih predstavništava u zgradu jer je, a i studija to potvrđuje, lokacija i nabavna cijena zgrade, primjerena funkciji, a nabavna cijena, uvjetovana lokacijom i tržišnim uvjetima, nije sporna. Republika Hrvatska je postavši EU kao punopravna članica preuzela i obvezu rada u Europskim institucijama, za što je neophodno imati odgovarajući prostor. 

Slijedom nalaza državne revizije oko nabavke namještaja u VRH Washington, nadležne službe Ministarstva su tijekom 2016. godine poduzele sve radnje i pribavile traženu dokumentacije te zatražile neovisnu stručnu ocjenu čiji nalaz još očekujemo", napisalo je Ministarstvo u priopćenju.

Nas je zanimao nalaz države revizije za 2015. godinu, točnije, je li Revizija naknadno dostavila DORH-u dokumentaciju te u kojoj je fazi postupak sada. Isto tako, DORH smo upitali jesu li ikad provedeni ikakvi izvidi ili je utvrđeno da nema nepravilnosti.

Glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin odgovorila nam je kako je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zatražio u kolovozu od Državnog uredu za reviziju, u rujnu od Ministarstva uprave i u listopadu 2016. godine od Ministarstva vanjskih i europskih poslova dokumentaciju koja je zaprimljena te su u tijeku izvidi u odnosu na sva tri segmenta izdvojena u izvješću Državnog ureda za reviziju.

Ukratko, iz DORH-a objašnjavaju da je to njihovo redovno postupanje i da to ne znači da je nešto sumnjivo nego isražitelji prikupljaju dodatnu dokumentaciju. Poručuju kako nisu počeli nakon gostovanja predsjednice u RTL Direktu, nego da je taj postupak počeo odavno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo