Odgovorili na zahtjeve / Škole zapošljavaju! 'Do izražaja dolazi sustavno zanemarivanje obrazovnog sustava!'

SIndikat učitelja ističe da je manjak osoblja problem koji je postojao i prije, a da se u obrazovni sustav ne ulaže te ga se sustavno zanemaruje.

28.8.2020.
21:55
VOYO logo

Ministarstvo obrazovanja odgovorilo je na upozorenja ravnatelja i školskih sindikata o nedostataku spremačica, domara, kuharica i drugog tehničkog osoblja. Dopustit će dodatna zapošljavanja spremačica na određeno vrijeme, a u hitnim situacijama i bez raspisivanja natječaja. 

OŠ dr. Vinka Žganca u Zagrebu pohađa 730 učenika, a osim što se u njoj nalazi više od 30 učionica, tu su i sanitarni čvorovi, dvorana, dvorište i samo tri spremačice. Marija Kaurin i njezine dvije kolegice s početkom školske godine i novim pravilima koje diktira pandemija koronavirusa imat će još više posla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Korona u školama /

Poznati virolog o početku nastave: 'Sigurno je, mlađa djeca vrlo rijetko prenose infekciju'

Image
Korona u školama /

Poznati virolog o početku nastave: 'Sigurno je, mlađa djeca vrlo rijetko prenose infekciju'

"Moramo ući u svaku učionicu, a svaka od nas ima 10 svojih učionica. Treba dezinficirati sve klupe, kvake, stolove, sve što djeca mogu dotaknuti, i dezinficirati sanitarne čvorove svaki puta kad dijete ode u WC", rekla je Kaurin.

Dvije spremačice otišle su u mirovinu prošle godine, a ravnateljica Renata Cindrić nije dobila odobrenje za nova zapošljavanja. Najnovija odluka ministarstva o zapošljavanju spremačica na određeno vrijeme itekako će im dobro doći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvenstveno se nadam da ću dobiti odobrenje za dvije spremačice za stalni radni odnos jer smo već nekoliko puta upućivali zahtjev. Što se tiče zapošljavanja na određeno, također ćemo uputiti zahtjev za dvije osobe i nadamo se da ćemo to dobiti budući da je opseg posla puno veći nego prije", rekla je Cindrić.

Ministarstvo je reagiralo na upozorenja ravnatelja i školskih sindikata. Dopustit će raspisivanje natječaja za zapošljavanje spremačica isključivo na određeno vrijeme do šest mjeseci. Ravnatelji moraju uputiti zahtjev s podacima o površini škole, organizaciji nastave i broju zaposlenih spremačica. U određenim situacijama moguće je i zapošljavanje bez natječaja na rok od 60 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"One škole koje imaju potrebu za tim, reći će da imaju potrebu iz tog i tog razloga  i dobit će mogućnost zapošljavanja na određeno vrijeme jer je to najbrži mogući način da se to riješi. Ako bi se išlo u neka raspisivanja natječaja, postoji procedura odabira, a situacija je hitna i to moramo rješavati čim prije", izjavio je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Iz Sindikata učitelja ovakvu odluku pozdravljaju i poručuju da je ovo je problem koji je postojao i prije, a sada je zbog cijele situacije još veći. Njihovo istraživanje pokazuje da  je prije COVID-19 bolesti više od 48 posto spremačica čistilo površinu veću od propisane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je svakako jedna korak unaprijed, ali sad dolaze do izražaja problemi koji već dugo postoje u sustavu obrazovanja, a to je sustavno zanemarivanje i neulaganje u taj sustav. Ovo će samo privremeno riješiti dio problema, a nisu navedeni domari i kuharice. Postoji problem i oko administrativnog osoblja - to je sustav u koji treba više ulagati", rekla je Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Više čišćenja, podjela obroka, briga o higijeni pa tako i zdravlju učenika i zaposlenika, u njihovim je rukama, a ova jesen potpuno je nepredvidiva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo