Pobjednici i gubitnici / Prvi neslužbeni rezultati izbora za EU parlament! HDZ ostao bez jednog mandata, SDP-u 4 mandata

Image
Foto: Vijesti.hr

Donosimo prve neslužbene rezultata izbora za Europski parlament

26.5.2019.
22:58
Vijesti.hr
VOYO logo

U 22:50 sata odaziv je 29,56% posto, a do sada je obrađeno 99,05% biračkih mjesta na kojima je glasovalo 79,93% birača.

Prema prvim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, baš kako su izlazne ankete pokazale, HDZ je ostvario je 22,71% glasova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP ostvario 18,69% glasova, Hrvatski suverenisti osvajaju 8,49%, Nezavisna lista suca Kolakušića 7,87%, Živi zid, 5,66% Amsterdamska koalicija 5,23%.

Ispod izbornog praga ostali su Most (4,67 posto), nezavisna lista Marijane Petir (4,42 posto), Neovisni za Hrvatsku (4,36 posto), SDSS (2,68 posto), HNS (2,61 posto), Start (2,02 posto), Stranka Milana Bandića (1,97 posto), Možemo! (1,79 posto). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako to izgleda u mandatima?

Iako se raspored promijenio, u broju mandata se, prema izlaznim anketama, nije promijenilo puno. HDZ osvaja 4 mandata, SDP-u 4 mandata, Suverenisti, Kolakušić, Živi zid i Amsterdamska kolaicija ostaju na po jedan mandat. 

Kuščević za RTL: 'S 4:4 nismo zadovoljni

Zadnje rezultate DIP-a komentirao je politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije šok. Čekamo službene rezultate. S 4:4 nismo zadovoljni, ali ipak smo najjače stranka. HDZ je pobjednik. Pobjednik je onaj koji je dobio najviše glasova. To je matematički", rekao je.

Više pročitajte OVDJE!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suverenistima mandat

U stožeru Hrvatskih suverenista oduševljenje. Prema prvim nepotpunim, ali službenim rezultatima Dipa, suverenisti su osvojili 8,48% glasova i tako osvojili jedan mandat u  u europskom parlamentu. 

"Zadovoljna sam, bilo bi odlično da smo osvojili još jedan mandat, ali i ovo je izvrstan rezultat", rekla je nositeljica kandidacijske liste i buduća eurparlamentarka Ruža Tomašić, te dodaje da se vraća u Bruxelles u lipnju kada će i započeti svoj rad tamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte OVDJE! 

Most doživio debakl

Prema posljednjim neslužbenim rezultatima izbora, Most nezavisnih lista nije prešao izborni prag i ostao je bez mandata u Europskom parlamentu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od 2013. godine Most ima kontinuitet. Naravno, nekad se dogodi i neki neželjeni rezultat kao što je ovaj danas", kazao je Petrov te se požalio da dvije trećine građana nije izašlo na izbore za Europski parlament.

Više pročitajte OVDJE!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo