Dolazi novi val vrućina, čuvajte se salmonele

16.8.2011.
16:07
VOYO logo

U dva mjeseca u Međimurju je zaraženo tridesetak osoba, no liječnici upozoravaju i na bakteriju Campylobacter spp., od koje je u protekla dva mjeseca već oboljelo 35 ljudi!

Kako, prema prognozama, dolazi novi val visokih temperatura, liječnici pozivaju na oprez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tijekom lipnja salmonela je izolirana u stolici kod deset osoba, tijekom srpnja kod 15, a u kolovozu kod još četiri osobe. Kod nekih osoba bolest se nije razvila, nego je salmonela otkrivena u stolici tijekom obrade osoba s kojima su zaraženi bili u kontaktu. Nismo zabilježili niti jednu epidemiju. Bolest se javila sporadično, s jednim do dvoje oboljelih u obitelji", ističe Lidija Vrbanec-Megla, spec. epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije.

Epidemiološkom obradom oboljelih od salmonele i osoba iz njihova okruženja najčešće su posumnjali na trovanje nedovoljno termički obrađenom hranom, poput mesa, osobito pilećeg, mesa s roštilja, jaja i kolača s kremama od jaja. U okviru redovite kontrole zdravstvene ispravnosti hrane u ugostiteljskim objektima koji poslužuju hranu, ovoga ljeta nije izolirana salmonela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vreba i bakterija Campylobacter spp.

"Upozorila bih i na druge uzročnike trovanja hranom, osobito na bakteriju Campylobacter spp. Uočili smo porast broja oboljelih tijekom ljetnih mjeseci. Bolest se također dobiva konzumiranjem nedovoljno termički obrađene hrane životinjskog podrijetla, od mesa do nepasteriziranih domaćih mliječnih proizvoda, a u rjeđim slučajevima može se njome zaraziti i u kontaktu sa zaraženim kućnim ljubimcima. Posebno su u opasnosti djeca", kaže L. Vrbanec-Megla. Hranu, posebno jaja, piletinu i razne kreme za kolače treba dobro termički obraditi jer se, upozoravaju u ZJZ-u, pretpostavlja da je svaka namirnica u sirovom stanju potencijalno zagađena mikroorganizmima.

Usto, sve kuhane ili pečene namirnice treba pojesti odmah, a lakopokvarljive namirnice moraju se čuvati u hladnjacima i zamrzivačima. U prostorijama u kojima se priprema i obrađuje hrana temperatura zraka ne bi smjela prelaziti 20 Celzijevih stupnjeva. Dakako, važno je i pranje ruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201106020802006 arti-201009090769006 arti-201001190472006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo