Prvi put od siječnja potpora Vladi raste

Dok SDP sve više gubi potporu, Milanović istovremeno popravlja svoju popularnost. U kolovizu je ona bila na 51 posto.

25.8.2012.
19:34
VOYO logo

Kolovoz je prvi mjesec od siječnja u kojem politika Vlade doživljava blagi oporavak. Vidljivo je to iz posljednjeg CROBAROMETRA kojeg provodi IPSOS PULS, a redovito objavljuje Nova TV. Tako Milanovićeva vlada u kolovozu ima potporu 36 posto građana, a oni koji su protiv je u ovom trenutku 54 posto. Ne zna njih 9,7 posto. Vlada za ovu dobru vijest može zahvaliti neodlučnim i apstinentima kod kojih je porasla potpora politikama Banskih dvora. Tako 38 posto neodlučnih podupire rad vlade, te 23 posto apstinenata. I dalje vlada može biti potporom među SDP-ovim biračima koji je podupiru sa 76 posto, dok im "zeleno svjetlo" daje samo 14 posto HDZ-ovaca.

74 posto ljudi vjeruje da će koalicija opstati

Istovremeno, pesimizam je "zacementiran" već treći mjesec. Tako da zemlja ide u lošem smjeru smatra 63,5 posto građana dok je 24 posto optimista i 12,4 posto onih koji ne znaju. Ako je i bilo dvojbi, istraživanje pokazuje da je koalicija iznimno čvrsta. U kolovozu u njen opstanak vjeruje 74 posto ispitanika što je rast od šest postotnih poena u 30 dana. Čak 93 posto SDP-ovih birača vjeruje da će vlada izdržati do kraja, a u to vjeruje i 63 posto HDZ-ovih birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladi ipak ocjena tek 2,52

Kolovoz je mjesec u kojem je školskim rječnikom predsjednik Ivo Josipović popravio svoju potporu. Kod građana bi dobio ocjenu 3,52. Vladu građani ocjenjuju s 2,52 a Hrvatski sabor s ocjenom 2,04. SDP zato nastavlja kliziti prema dolje pa kolovoz završavaju s 25,8 potpore. Još u svibnju SDP je imao 33 posto. No klizi i HDZ i sada je na 20,2 posto. Laburisti sa svojom politikom su treća opcija na 8 posto. HNS je, pak, na 2,4 posto. Dok mu se potpora stranci topi,

Milanović popravlja osobni rejting i sad je na 51 posto pozitivnog imidža. Njegov konkurent Tomislav Karamarko uživa potporu 28 posto birača i na dnu je liste popularnosti. Predsjednik Josipović popravio je osobni rejting i dalje je najpopularniji s potporom 79 posto potpore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo